Конституційний суд скасував закон про частковий імперативний мандат

im578x383-konst-sud_PHL

Конституційний суд визнав неконституційними і скасував норми закону про вибори народних депутатів, ухвалені Верховною Радою в лютому 2016 року, які дозволяють партіям виключати зі свого виборчого списку кандидатів після завершення виборів.

Про це йдеться у рішенні КСУ.

Як зазначається в повідомленні КСУ, обов'язковою складовою результатів виборів народних депутатів є не лише встановлення переліку кандидатів, які обрані народними депутатами, але й офіційне визнання та підтвердження визначеної партією черговості кандидатів.

Конституційний суд України дійшов висновку, що можливість виключення партією кандидатів у народні депутати з виборчого списку від партії після встановлення результатів виборів народних депутатів за рішенням її з'їзду суперечить принципам народовладдя; правової визначеності та правомірних очікувань як складовим принципу верховенства права; свободи політичної діяльності; вільних виборів та вільного волевиявлення виборців; вільного депутатського мандата.

Зазначені положення закону № 4061 порушують право громадян України вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування (частина перша статті 38 Конституції України), уможливлюють заперечення партією політичної волі виборців, втіленої у результатах голосування на виборах народних депутатів України, та суперечать засадам конституційного ладу України.

Нагадаємо, у лютому Верховна Рада ухвалила закон про частковий імперативний мандат. Закон передбачає, що після завершення виборів та до прийняття рішення Центральної виборчої комісії про визнання їх обраними партія може виключати зі свого виборчого списку кандидатів. Рішення з'їзду партії про виключення кандидатів у депутати з виборчого списку підлягає реєстрації в ЦВК. Дія закону поширюється також на парламентські вибори, які відбулися в жовтні 2014 року.

За даними Комітету виборців України, за менше ніж два роки парламентські політичні партії чотири рази скористалися так званим законом про «партійну диктатуру», виключивши із виборчих списків до Верховної Ради 43 особи. Зокрема «Самопоміч» виключила зі списку 40% кандидатів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: