Привокзальний ринок: позиція сторін і що далі

Привокзальный_рынок_львов

Привокзальний ринок попри репутацію найдешевшого у Львові свого часу зажив скандальної слави.

Тут неодноразово розгорталися справжні побоїща, спричинені непорозуміннями між адміністрацією та частиною торговців, епіцентром який ставав уже відомий «м’ясний» корпус. Часом з «заколотниками» не могла собі дати ради навіть тодішня міліція. Проблема виникла через неврегульовану ситуацію із власністю – ринок фактично поділений між ТзОВ «Привокзальний ринок», окремими підприємцями, а ще частина перебуває у комунальній власності міста.

Головний же камінь спотикання – 2,5 тис кв м. які згідно з ухвалою ЛМР від 2009 року мали бути приватизовані ТзОВ «Привокзальний ринок». Ця ухвала не виконана і досі. Тепер «завислі» квадратні метри вважюать своїми і у ЛМР, і у ТзОВ. Що робити з ринком, кілька років вирішувала спеціальна комісія, яку створили у мерії. Зрештою вона прийняла рішення створити на базі ринку комунальне підприємство.

Вольове рішення

Комісія почала працювати 3 роки тому, бо було соціальне збурення на цій території – пояснює голова комісії – депутат ЛМР Сергій Івах. «Є багато  людей, які орендують площі і мають у приватній власності об’єкти. Вони на фоні однієї компанії - ТзОВ «Привокзальний ринок» - яка себе визначила єдиним оператором на всій території, не могли знайти спільної мови. Наше завдання поставити усіх підприємців у рівні умови. Була пропозиція створити ЛКП.

[dyvys_blockqoute text="Була пропозиція створити ЛКП. Воно має бути створене тільки на базі комунального майна – тих об’єктів, які на сьогодні належать місту, а це 2.5 тис кв м. м'ясного корпусу і  порядку 9 об’єктів, які є в оренді і теж належать місту. Жодне приватне майно не буде мати відношення до ЛКП" author="Сергій Івах"]

Воно має бути створене тільки на базі комунального майна – тих об’єктів, які на сьогодні належать місту, а це 2.5 тис кв м. м'ясного корпусу і  порядку 9 об’єктів, які є в оренді і теж належать місту. Жодне приватне майно не буде мати відношення до ЛКП. Створивши таке ЛКП, ми зможемо винести питання землі. Тому комісія прийняла вольове рішення, якого вимагали підприємці – надати землю в оренду під об’єктами. І  скористатися правом довгострокового користування можуть, як ТзОВ, яке має у власності нерухоме майно, так і всі інші. А всі решту площі, а це площі  спільного користування - проходи, переходи, дороги - мають перейти саме в ЛКП. Ми в такий спосіб знімаємо питання землі і ніхто не буде мати дискусій, а чому в проході хтось стоїть продає, чому хтось за когось має платити за електроенергію», - каже депутат.

На його думку, ухвалу про приватизацію сьогодні виконати неможливо. «По-перше, коли приймалася ця ухвала, вона приймалася з однією площею, а коли проводилася інвентаризація, площа виявилася інша. Якщо подивися на об’єкт, який там був зазначений, то його фактично не існує. І головний аргумент, чому її не можна виконати – в м’ясному корпусі, незрозуміло як так сталося, але є ще об’єкти, які знаходяться у власності третіх осіб. Тому якщо ми сьогодні надамо можливість приватизувати ТзОВ оцей м’ясний корпус, ми унеможливимо прохід до тих об’єктів.

Якщо таке рішення буде  виконано, ми обмежимо права інших людей. Тому цю ухвалу можна  визнавати такою, що втратила чинність, бо об’єкту немає», - каже депутат. Крім цього, депутат вважає, що договір оренди, укладений свого часу з ТзОВ, шкодить інтересам міста.

«Він був затверджений в 2001 році, за тодішньою методикою розрахунку орендної плати. В 2011 році в судовому порядку ТзОВ продовжило договір оренди, але плата залишилася на рівні 2001 року. Ну не може сьогодні 2,5 тис.кв.м в комерційно  привабливому районі міста коштувати 25 тис. грн. Це хіба не завдає шкоди бюджету? Ще один аргумент – чому за стільки років не привели до порядку м’ясний  корпус, чому люди торгують в таких умовах?» – каже Сергій Івах.

Він запевняє – у випадку створення ЛКП нікому на надаватимуть пріоритету, а всі конфліктні ситуації можна буде вирішити у засновника – ЛМР. При цьому ЛКП не буде втручатися в операційну діяльність людей, які торгують на своїх об’єктах.

Чиє майно?

Водночас, заяви депутата у ТзОВ «Привокзальний ринок» викликають здивування.

«По-перше, для того, щоб створювати комунальне підприємство, треба мати під це майно. Перед тим, як щось робити, ЛМР мала б виконати попереднє рішення. Незаконно не виконана ухвала про приватизацію від 2009 року, там вже є і суди, і кримінальні провадження проти ЛМР були відкриті, які змушували їх вчинити цей крок, який вони незаконно затягують. По-друге, ми всі знаємо, що таке ЛКП у нашому місті, це якась корупційна кормушка. Бізнес може розвиватися, лише коли він є у власності приватній, жодна інвестиція не піде, коли вчора дають власність, а сьогодні забирають. Ринок  без інвестицій за 2-3 роки просто зникне.

[dyvys_blockqoute text="Перед тим, як щось робити, ЛМР мала б виконати попереднє рішення. Незаконно не виконана ухвала про приватизацію від 2009 року, там вже є і суди, і кримінальні провадження проти ЛМР були відкриті, які змушували їх вчинити цей крок, який вони незаконно затягують" author="Віталій Гужва"]

Моя думка - це намагання вбити ринок щоб побудувати тут торговий центр. Щодо прав, то всі працюють на рівних правах, а щодо конфлікту, це ще питання, у кого з ким конфлікт, ЛМР чомусь цього не каже. Так, тут були заворушення – а хто робив ці заворушення, на кого вони спиралися? Про це у ЛМР чомусь не говорять. Взагалі в робочій групі ЛМР так і не сказали,  кого вони представляють», - каже директор ТзОВ «Привокзальний ринок» Віталій Гужва. Заяви щодо заниженої орендної плати директор ТзОВ називає маніпуляцією.

«В 2009 році, коли була прийнята ухвала про приватизацію, на протязі 3-6 місяців мав бути укладений договір купівлі-продажу, по якому місто мало отримати кошти від приватизації. Великі кошти. Закон говорить, що при наданні ухвали про приватизацію, договори оренди не повинні продовжуватися, користувач не повинен їх подавати на продовження. Ми ж навпаки 9 років сплачували кошти по старому договору оренди. То хто недоотримав? Так, ми платимо малий платіж, але по закону ми взагалі не маємо його платити. За цей час ми заплатили стільки, скільки мали заплатити за саме приміщення. Якщо ухвала буде виконана, то ми ще за приватизацію повинні будемо заплатити», - каже Віталій Гужва.

Щодо невідповідності площ, пояснює директор, то всі заміри робило місто і це не є підставою для скасування ухвали. «Максимально, що може бути - це внесення коректив в цю ухвалу. Вони самі тоді міряли і зараз міряють. Якщо вони знайшли розбіжність, то ми погоджуємося купити більше, але це не підстава  для скасування рішення», - додає директор.

Що далі?

На думку Сергія Іваха, місто мало б визнати недійсною ухвалу про приватизацію, розірвати договір оренди і прийняти рішення про створення ЛКП. «Це все буде проходити через сесійну залу», - каже депутат.

Віталій Гужва своєю чергою каже, що такі кроки будуть оскаржені у суді. «В нас виграшна позиція, суди вже підтвердили наше право», - каже він.

За таких позицій сторін важко повірити, що ситуація на ринку найближчим часом зміниться.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: