Сенсорні кімнати у садках і коворкінг-зона: чим вирізняється «розумний мікрорайон» Львова

P71228-143639

28 грудня у Львові презентували реалізовані у межах проекту «Наукова — розумний мікрорайон» об’єкти. За 2017 рік тут встигли облаштувати нові громадські простори, коворкінг і нові кабінети фізики й хімії у школі, сенсорну кімнату у дитячому садочку тощо.

28 грудня у Львові презентували реалізовані у межах проекту «Наукова — розумний мікрорайон» об’єкти. За 2017 рік тут встигли облаштувати нові громадські простори, коворкінг і нові кабінети фізики й хімії у школі, сенсорну кімнату у дитячому садочку тощо.

«Наукова — розумний мікрорайон» — проект, який реалізовується у межах вулиць Пулюя, частинах вулиць Княгині Ольги, Володимира Великого, Кульпарківської, Трускавецької. У міській раді зазначають, що мікрорайон «Наукова» є мініатюрною моделлю великого міста, адже на його території є 84 багатоквартирних будинки, 22 зупинки громадського транспорту, 20 навчальних закладів (садочки, школи, коледжі, позашкільні гуртки), 10 місць громадських просторів та ін.

Громада саме цього мікрорайону у жовтні 2016 року перемогла в конкурсі і виборола право на впровадження технологій smartcity. Наразі ще далеко не всі проекти вдалося втілити у життя.

«Загалом у нашому мікрорайоні є 5 великих шкіл і 2 маленькі школи, 4 дошкільні навчальні заклади, поліклініка, медіатека і в кожному з цих об’єктів ми щось зробили. Наприклад, у СЗШ №83 створили коворкінг-зону, оновили два кабінети, тривають роботи з облаштування агродворика, де діти зможуть доглядати за овочами і плодовими деревами», — каже радник міського голови Львова Андрій Шевців.

Окрім зазначеного у «розумному районі» також облаштували:

  • лінгафонні кабінети у школах №45, №46 та гімназії імені Василя Симоненка, аби діти могли краще вивчати іноземні мови. Лінгафонний кабінет — це цифрова «мовна лабораторія». Окрім традиційних для інтерактивного класу можливостей тестування та перевірки знань, лінгафонний кабінет надає викладачеві можливість оцінювати правильність вимови, швидкість мови учнів. Також обладнання дозволяє прослуховувати аудіофайли, записувати голос.
  • проектори, smart-TV, ноутбуки та інтерактивну дошку у будинку дитячої та юнацької творчості Франківського району;
  • сучасний шаховий клас у Будинку дитячої та юнацької творчості Франківського району;
  • темну сенсорну кімнату для діток з аутизмом у дитячому навчальному закладі №165 «Барвінок», що на вулиці Івана Пулюя, 27. Ця кімната сприятиме сенсорній інтеграції дітей з порушеннями розвитку. Сенсорна кімната — це організоване особливим чином навколишнє середовище, що складається з великої кількості різного виду стимуляторів, які впливають на органи зору, слуху, нюху, тактильні та вестибулярні рецептори;
  • наукову кімнату Монтессорі у ДНЗ №153, що на вулиці Наукова, 108. У цій кімнаті немає  традиційних іграшок, замість них — матеріали для «дитячої роботи», яка природно розвиває кожну дитину відповідно до її індивідуального темпу, здібностей та інтересів. Марія Монтессорі — одна з найпрогресивніших педагогів ХХ ст. За її методикою, дитина сама визначає для себе, у якій сфері хоче працювати день за днем. Важливо, що згідно з цією методикою, вчитель фактично втрачає своє основне призначення. Він стає не тим, хто навчає, а тим, хто спостерігає і направляє, аби дитинка розвивалася та самовдосконалювалася;
  • громадські простори.

Крім цього, на 2018 рік заплановане завершення проекту з впровадження електронної медицини у поліклініці №2, що на вулиці Симоненка. За словами Андрія Шевціва, загальна сума витрати склала 11 мільйонів гривень.

«Основний масив коштів, вкладених у цей мікрорайон наразі, пішов у галузь освіти і культури: це сучасні й інтерактивні класи у школах, сенсорні кімнати у ДНЗ, оновлення медіатеки тощо. А також це громадські простори, облаштування зупинок громадського транспорту, створення зон відпочинку для жінок з маленькими дітьми та інше», — пояснює радник міського голови.

Фінансове забезпечення Програми, пояснюють у прес-службі ЛМР, здійснюється у межах кошторисних призначень, передбачених у міському бюджеті міста Львова, у тому числі способом поповнення статутного капіталу комунальних підприємств, а також за рахунок коштів інвесторів, спонсорської допомоги, донорських коштів та грантів, у тому числі міжнародних, не заборонених законодавством України.

Чимало коштів — майже півтора мільйони — місто заощадило завдяки тому, що небайдужі підприємці і митці долучилися до втілення ідеї «розумного мікрорайону». Хтось безкоштовно надав двері, хтось — розробив дизайн кабінетів, дехто взяв на себе питання освітлення тощо. Під час презентації результатів таких осіб і компанії нагородили відповідними подяками, монетами Князя Льва, дипломами та книжками.

Міський голова Львова Андрій Садовий переконує, що лише цим мікрорайоном інновації у місті не обмежаться. За його словами, «є програма, за якою кошти будуть передбачені і на інші райони».

«Цей район отримав нове дихання, але я думаю, що всі райони повинні мати такі інновації, всі вони мають бути однаково доглянутими», — підкреслив мер.

За словами ж Андрія Шевціва, частина цього, який був отриманий у цьому розумному мікрорайоні, може бути передана й поширена на інші райони міста Львова у 2018 році.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: