Трускавець – цілющий курорт із історією в 190 років, - Наталія Скибак (інтерв’ю)

26540218_1658978930807851_215956614_o

Про те, як розвивається унікальний бальнеологічний курорт, чи набирає він популярності на міжнародному рівні та чому Трускавець – місце оздоровлення для усієї родини, ІА Дивись.info розповіла начальник управління розвитку міста Трускавецької міської ради Наталія Скибак.

Про те, як розвивається унікальний бальнеологічний курорт, чи набирає він популярності на міжнародному рівні та чому Трускавець – місце оздоровлення для усієї родини, ІА Дивись.info розповіла начальник управління розвитку міста Трускавецької міської ради Наталія Скибак.

*промоція

 - Трускавець – один з найдавніших курортів України. Розкажіть про його історію.

Україна надзвичайно багата на природні курортні ресурси, які мають лікувальні властивості. Одним з найдавніших курортів України є бальнеологічний курорт Трускавець. В 2017 році ми відсвяткували 190 років заснування курорту.

А поклало початок курортові джерело, відоме в народі під назвою "Паршивка".

Спочатку лікували в Трускавці сірчаною водою паршивих коней, а пізніше людей. Перших курортників називали тут "паршивими" людьми, бо лікували вони коросту, різні виразки на тілі та інші хвороби. Багатші приїздили із своїми ваннами, нагрівали на сонці воду і приймали купелі. Бідніші викопували в землі ями, наповнювали їх цією цілющою водою і так лікувалися.

Лише на початку 19 ст. було відкрито ряд цілющих джерел, зроблено їх хімічний аналіз. Цікавою є історія, пов'язана з лікувальною водою "Нафтуся". Ділянка землі, де знаходилось первинне джерело під назвою "Нафта", належала до церковних маєтків. Ніхто не сподівався, що корови місцевого пароха "лікувалися" "Нафтусею". А спеціалісти протягом 19 ст. вважали її звичайною питною водою.

[dyvys_blockqoute text="Одним з найдавніших курортів України є бальнеологічний курорт Трускавець. В 2017 році ми відсвяткували 190 років заснування курорту" author=""]

1827 року Юзеф Міцевський збудував невеличкий стаціонарний дерев'яний будиночок для приймання ванн, що мав 8 кабін, і 4 будиночки для мешкання відпочиваючих, отримавши на це офіційний дозвіл з Відня. Тому цей рік вважають офіційним заснуванням бальнеологічного курорту. Відтоді популярність Трускавця почала зростати.

- В чому особливості вод Трускавця? Чи існують у світі їхні аналоги на інших курортах?

Трускавець славиться своїми водами, які носять жіночі імена: «Марія», «Софія», «Броніслава», «Юзя», але  всесвітню славу йому принесла королева вод «Нафтуся».

Місцем утворення Нафтусі є курортний парк. Атмосферні опади просочуються крізь спеціальні грунти, де починають взаємодіяти з органічними речовинами, схожими до нафти. Варто наголосити, що запаси Нафтусі - невичерпні, адже вона відтворюється безперервно завдяки дощам.

Нафтуся- біоактивна вода! На цьому наголошує кандидат медичних наук і дослідник води «Нафтуся» Ігор Львович Попович. Нафтуся має протизапальну дію. В Нафтусі містяться мікроби і нафтоподібні органічні речовини. Органічні речовини Нафтусі при потраплянні в організм людини сприймаються ним як загроза можливого хімічного отруєння. Отриманий сигнал тривоги запускає системи захисту від можливого отруєння, які скеровані на прискорення: як розщеплення отрут клітинами печінки, так і виведення їх. Разом з нафтоподібними речовинами прискореному виведенню підлягають і власні, такі як холестерин.

Це корисно стосовно профілактики чи обмеження атеросклерозу і гіпертонії. Одночасно в нирках прискорюється виведення сечової кислоти - причини подагри і джерела утворення одного з видів ниркових каменів.

Нафтуся - нормалізує імунну систему! Мікроорганізми Нафтусі, окрім того, що виробляють біоактивні речовини - пробіотики, які впливають на імунні клітини, діють і як своєрідна жива вакцина.

Нафтуся має молодильну дію! Знову апелюю до експерименту Ігора Львовича Поповича, який дослідив, що біологічний вік хворих в 17 випадках із 26 після 10 днів бальнеотерапії зменшувався на 0,5-3 роки. Молодильний ефект Нафтусі оцінюється в 1 рік.

Нафтуся – структурована вода. Тому її вживання для організму дуже корисне. Саме у структурованості Нафтусі таїться її найбільша таємниця – вважає І. Попович. Відомо, що в клітинах вода якраз структурована, у вигляді  рідкого кристалу, а для структуризації випитої води організм витрачає багато енергії.

- Як змінюється статистика відвідування курорту? Чи можемо говорити, що іноземці все частіше обирають Трускавець?

Кількість іноземців має позитивну динаміку: за 11 міс. 2017 року їх на курорті відпочило 32259 осіб, що до 11 міс. 2016 року більше на 7283 осіб, або на 29,2%.

На графіку видно позитивну і, я би сказала стрімку динаміку росту (за останні два роки) відвідування Трускавця відпочивальниками з Польщі. Статистичні дані говорять самі за себе.

Динаміка щорічного відвідування курорту відпочивальниками з Польщі протягом 2013-2017 рр., осіб

- Чим може бути цікавий курорт для відпочивальників із дітьми? Що курорт пропонує для розваг і відпочинку маленьким туристам?

Майже усі санаторно-курортні заклади Трускавця адаптовані під потреби дітей. Вони мають облаштовані дитячі кімнати, дитячі ігрові та спортивні майданчики, дитячі басейни. В багатьох санаторіях працюють психологи-педагоги, які розробляють розважально-відпочинкові програми для дітей.

Вже два роки, як у Трускавці діє єдиний у західній Україні дельфінарій «Оскар». Дельфінарій пропонує окрім дивовижних вистав, плавання з дельфінами, дельфінотерапію, дайвінг з дельфінами, організацію днів народження та інших свят. Дельфіни дарують дітям незабутні враження на все життя.

29 км від Трускавця в с. Меденичі знаходиться зоопарк "Лімпопо" - найбільший зоопарк у Львівській області. Зоопарк із справжніми дикими левами, тиграми, єнотами та екзотичними видами тварин вражає не тільки дітей, але й дорослих.

4 км від Трускавця знаходиться гірськолижний комплекс "Буковиця" для всіх прихильників активного відпочинку. Комплекс пропонує траси для новачків і досвідчених лижників та сноубордистів. Там працюють три витяги, розташовані траси різної довжини та складності. Окремо є навчальний витяг для дітей.

Але, найважливішим для батьків є здоров’я їхніх дітей. А, Трускавець – місто здоров'я! Про унікальні лікувальні властивості Нафтусі, ми вже з вами говорили. При комплексному використанні лікувальних процедур - мінеральних ванн, вживання кисневих фітококтейлів маємо значне підвищення гемоглобіну. В Трускавці є багато процедур, які впливають на підвищення імунітету.

[dyvys_blockqoute text="Важливу роль у лікуванні відіграє чисте повітря, чудова карпатська природа. В Трускавці лікуються алегргії та їх прояви" author=""]

Важливу роль у лікуванні відіграє чисте повітря, чудова карпатська природа. В Трускавці лікуються алегргії та їх прояви. Для дітей, що страждають на бронхіальну астму, є ефективний метод лікування - спелеотерапія в спеціальних соляних камерах. Перлинні, вуглекислі, мінеральні ванни зміцнюють та  стабілізують нервову систему дитини. Підводний душ-масаж, плавання в басейні з мінеральною водою, звичайний масаж допомагають у вирішенні таких проблем  як патологія хребта школярів.

Різного роду екскурсії, відвідини музеїв сприяють розвитку дитини у Трускавці. Щороку у Трускавці відбуваються Всеукраїнські дитячі фестивалі, такі як  «Яскрава країна», «Єдина країна. Зірка-фест», фестиваль циркового мистецтва «Трускавецький фігляр» та інші.

Безцінним, на мою думку, в сучасному ритмі життя є відпочинок у Трускавці. Адже тут, в благословенному Богом Прикарпатті, діє магія цього краю: голову дурманить від кришталево чистого повітря,  природні дари – трускавецькі води очищають організм, а спокій і затишок дарують можливість батькам і дітям насолодитися спілкуванням один з одним.

- Які цілі має місто і курорт на найближчий час? Чим плануєте дивувати?

Плануємо розвивати наше місто й надалі. Проводиться багато робіт в місті по благоустрою. Але стратегічним об’єктом для Трускавця, на мою думку, є наш Курортний парк, який знаходиться в центрі міста і є «серцем» курорту. Тому ми активно працюємо над залученням коштів на його реконструкцію. Парк має велику площу – 57 га, його реконструкція є кошторисною. Частково роботи в парку розпочато за рахунок бюджетних коштів, але їх вочевидь недостатньо. Сподіваюсь нам поталанить залучити кошти і дати нове дихання нашій унікальній пам’ятці садово-паркового мистецтва.

З таких великих інвестиційних проектів ми маємо - будівництво аквапарку і будівництво професійного футбольного стадіону.

Маємо заплановано на 2018 рік розробку та написання стратегії розвитку Трускавця з залученням кращих українських та німецьких спеціалістів.

Люблю своє місто і впевнена у його розвитку і процвітанні!

*промоція

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: