В Міносвіти розповіли, наскільки збільшиться фінансування науки в 2018 році

101640

На сьогодні основне фінансування на науку йде в Національну академію наук, яка абсолютно незалежна від міністерства та розпоряджається своїм бюджетом самостійно. 

На фінансування науки в Україні у 2018 році передбачено 6,1 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки України.

«Цього року фінансування науки в Україні збільшилося на понад 30% - з 4,7 млрд грн у 2017 році до 6,1 млрд грн у 2018», – йдеться в повідомленні.

У ньому зазначено, що суттєво зросло фінансування Національної академії наук України – понад 38%, водночас кошти на університетську науку збільшилися лише на 12,3%.

«У 2017 році ми змогли вийти з драматичного зниження фінансування на науку, яке досягло мінімуму в 2016 році і становило 0,16% ВВП із держбюджету», – наводить прес-служба слова міністра освіти і науки Лілії Гриневич.

При цьому вона зазначила, що на сьогодні основне фінансування на науку йде в Національну академію наук, яка абсолютно незалежна від міністерства та розпоряджається своїм бюджетом самостійно. Так, у 2017 році в розпорядженні НАНУ було 2,7 млрд грн, а фінансування на науку, яким розпоряджається міністерство (а це фінансування на університетську науку), становило лише 621,5 млн грн.

«Університетська наука, за яку відповідальне міністерство, отримує лише 10% від загального обсягу фінансів на науку», – зазначила міністр освіти і науки.

У повідомленні наголошується, що важливою новацією в бюджеті 2018 року є те, що для НАНУ відкрито нову програму «Підтримка розвитку пріоритетних напрямів досліджень», на яку передбачено 500 млн грн.

«Кошти надаватимуться науковим установам, які будуть атестовані за високим рівнем. Про що йдеться. Ми запропонували систему атестації для наукових установ, і ті, хто досягне високого рівня, отримають додаткове наукове фінансування. Ми хочемо запровадити подібну програму й для університетської науки. Протягом 2018 року ми здійснюватимемо відповідну підготовчу роботу», – повідомила Гриневич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: