У поліції Львова розповіли, як карають тих, хто використовує піротехніку

strumichani-fateni-so-13-iljadi-petardi-206784

Представники патрульної поліції Львова пояснили, яке покарання загрожує тим, хто використовує і реалізує піротехніку у місті.

4 січня під час брифінгу «Чи доцільні феєрверки у країні, в якій триває війна?» поліцейські розповіли, яке покарання очікує на тих, хто застосовує піротехнічні засоби.

Командир взводу патрульної поліції Львівської області Олександр Савицький каже, що поліцейські не можуть брати під арешт порушників, навіть якщо впіймали їх на гарячому. Міру покарання визначає суд. Правоохоронці ж мають скласти протокол і направити його до суду.

Особу можуть притягти до відповідальності за кількома статтями. Зокрема — стаття 195-6 «Порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів».

Командир взводу патрульної поліції Львівської області Олександр Савицький. Фото: Дивись.info

«Якщо це вчинено вперше, передбачений штраф від 595 гривень до 1020 грн з конфіскацією піротехнічних засобів. Якщо вчинено повторно, то від 1020 до 1700 грн з конфіскацією, — пояснює Олександр Савицький. — Суд зобов’язаний розглядати такі справи протягом 2-3 місяців. Відповідно, суд приймає рішення про штраф і конфіскацію. Якщо це особа до 16 років, то до відповідальності притягаються її батьки. Якщо від 16 до 18, коли особа, як правило, не має самостійного заробітку і перебуває на утриманні батьків, суд має право закрити провадження по справі, по малозначності або передати справу на розгляд трудовому колективу чи навчальному закладу. А там хіба пальчиком насварять».

Якщо ж мова йде про ФОП або продавця, який реалізує цю продукцію, то суд накладає штраф з конфіскацією піротехніки.

В Україні також діє стаття 160 — «Торгівля з рук у невстановлених місцях». Згідно з нею, порушник має сплатити штраф від 102 до 225 гривень, пояснює поліцейський.

«Таку справу може розглядати комісія при міській чи селищній раді. Відповідна комісія є при ЛМР», — додає правоохоронець. — І є стаття 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо зафіксовано, що це петарда, через яку сталося порушення допустимого рівня шуму, можна так само притягнути до відповідальності. Поліція у такому випадку може приймати рішення на місці».

Нагадаємо, у Львові діє ухвала від 17.12.2015 року №23 «Про заборону використання та реалізації феєрверків, салютів і піротехнічних виробів на території м. Львова».

Зазначимо, що на гарячу лінію «102» міста Львова надійшло 48 повідомлень про використання піротехніки, зокрема петард. Утім патрульні не склали жодного протоколу. Натомість представники поліції Львівщини направили п’ять протоколів до суду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: