Цьогоріч в Україні вартість продуктів харчування буде на 12% вищою, ніж у Польщі, – Дорошенко

pitanie-dlya-sportsmenov

Оскільки у 2018-му український ринок все більше переймає світові тенденції, ми позбудемось величезних цінових коливань. Якщо раніше вартість продуктів могла зростати й на 40%, то тепер максимальна різниця становитиме 2%. Це відучить українців від «запасів на зиму», адже якщо платимо за світовими цінами, отримуємо й перевагу європейців.

Таку думку в ефірі інформаційного проекту «Перші про головне. Коментарі» висловив генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, передає ZIK

Сьогодні на ринок харчування найбільше впливає відсутність конкуренції. Адже, на відміну від європейських підприємців, наші аграрії не звикли так працювати.

«Коли тверді українські сири почали зростати у ціні, ми побачили, що до них приєднались польські та голландські вироби. Та наші «перемогли» – відповідно, й зараз на полицях зростає кількість польської та голландської продукції», – зауважив Дорошенко.

Тож, за його словами, імпортна частка продуктів лише зростатиме.

«Хочу зауважити, що у 2018 році ми позбудемось неймовірних цінових коливань. Адже усі вже звикли, що вартість певних продуктів – від початку року і до середини – може зрости на 30-40%. Та у цьому році ми вже приходимо до світових тенденцій, коли продукт може подорожчати лише на 1-2%», – підкреслив експерт.

До того ж, це відучить українців від «запасів на зиму», коли більшість населення складає у погреби цибулю, картоплю чи інші овочі, оскільки навесні ціна на них є значно вищою.

«Якраз зараз приходимо до того, що вона не зростатиме так сильно. Якщо ж, наприклад, вартість української картоплі буде надто висоеою, на допомогу прийде польська або ж єгипетська. Тому й це тенденція 2018 року – якщо платимо за світовими цінами, отримуємо й перевагу європейців», – розповів Дорошенко.

Разом із тим експерт наголосив: ще всередині літа ми спостерігали суттєвий стрибок цін, хоча Кабмін відмовився від їх держрегулювання. Та наприкінці року у Мінекономрозвитку заявили, що це не вплинуло на інфляцію.

«Тож вони не розуміють, що коїться, або говорять те, що потрібно озвучити. Та це погано, адже, якщо ти бачиш помилку, яка спричиняє такий ріст цін, її можна попередити, у тому числі, вводячи певні компенсатори», – зауважив Дорошенко.

Натомість влада не бажає шукати вихід із ситуації. Відтак, можемо отримати картинку, коли у 2018 році українські ціни не те що наблизяться до східноєвропейських, а й будуть значно вищими.

«У 2018 році в Україні через оподаткування ціни на усі продукти харчування будуть на 11-12% вищими, ніж у Польщі», – зазначив Олексій Дорошенко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: