Сьогодні у Чехії стартують вибори президента

Milos-Zeman
Мілош Земан

Прямі вибори президента пройдуть сьогодні і завтра у  Чехії.

На пост претендують 9 кандидатів, але основна боротьба, згідно з даними соцопитувань, розгорнеться між нинішнім президентом Мілошем Земаном і Іржі Драгошем, колишнім главою Академії наук Чехії, пише ВВС.

Земана підтримують, головним чином, виборці лівих поглядів, в той час як його суперники прагнуть заручитися підтримкою прихильників праволіберальних партій.

У п'ятницю виборчі дільниці працюватимуть з 14:00 до 22:00 за місцевим часом, а в суботу проголосувати можна буде з 08:00 до 14:00. Як очікується, попередні підсумки будуть оприлюднені вже 13 січня.

Політологи не виключають, що може знадобитися другий тур, який може пройти 26-27 січня.

У більшості з основних суперників Земана на виборах повернення Чехії на прозахідний курс - один з головних пунктів програми. Земан - один з найактивніших в ЄС критиків санкцій проти Росії. Його союзник, новий прем'єр-міністр Андрій Бабиш висловлювався про санкції у тому ж дусі.

Чехія - парламентська республіка, і президент в ній виконує представницькі функції. Він представляє державу на міжнародній арені і є верховним головнокомандувачем. Виконавча влада зосереджена в руках уряду.

Нагадаємо, популістський політичний рух «Акція незадоволених громадян» (ANO), який очолює мільярдер Андрій Бабиш, переміг на виборах до парламенту Чехії. Партія Бабиша отримала 78 місць із 200.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: