У метеоритах, які впали на Землю, вчені вперше знайшли воду й органіку

maxresdefault

Два метеорити, що впали на Землю 1998 року, потрапили під дію земного тяжіння через мільярди років кружляння в поясі астероїдів.

Аналіз речовини метеоритів, яка долетіла до поверхні Землі, показав, що весь час перебування в космосі на них була вода і складні органічні речовини - амінокислоти і вуглеводи, передає Liga.net.

Аналіз, виконаний з використанням рентгенівської спектроскопії фахівцями Національної лабораторії в Берклі, показав, що двоміліметрові червоні і сині кристали, виділені з метеорита, могли утворитися; серед кандидатів на звання батьківщини «падаючих зірок» - найбільший об'єкт пояса астероїдів Церера і астероїд Геба, передбачуване джерело 40% усіх падаючих на Землю метеоритів. Метеорити впали в березні і серпні 1998 року, один – на дитячий бейсбольний майданчик в Техасі, інший – у марокканській пустелі; близькість дат і географія дають підстави вважати, що обидва метеорита мають одне джерело і їх траєкторії розійшлися тільки на підльоті до Землі.

Передбачуване джерело обох метеоритів – карликова планета Церера. Вона на третину складається з водяного льоду і оточена хмарами водяної пари. Складні органічні сполуки раніше знаходили на супутниках планет-гігантів, на кометах та астероїдах (так, амінокислоти виявилися в хвості комети Чурюмова-Герасименка), спирти і похідні бензолу раніше знаходили навіть у міжзоряній речовині. Однак досі не існувало доказів того, що летючі і нестійкі до нагрівання вода і органіка можуть подорожувати з одного небесного тіла на інше. У метеориті, що пережив падіння крізь атмосферу Землі, воду і складні органічні речовини знаходять вперше.

У речовині обох метеоритів виявилися киснево і азотовмісні органічні сполуки, в тому числі амінокислоти – структурні елементи білків, а також слідові кількості води.

Автори дослідження порівнюють метеорити з комахою, збереженою в бурштині. Як і бурштин, кристали метеорита зберегли молекули, синтезовані при невідомих умовах близько 4,5 млрд років тому, під час зародження Сонячної системи.

Автори дослідження відзначають, що досі мікрокристали з метеоритів не піддавали такому ретельному аналізу; можливо, нові дослідження покажуть, що вода і органічні речовини в складі метеоритів – не таке рідкісне явище, як вважалося досі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: