Жителям Гаваїв помилково повідомили про ракетний удар

Повідомлення про наближення балістичної ракети викликало паніку на Гаваях, проте згодом з'ясували, що тривога виявилася помилковою, інформує ВВС Україна.

Повідомлення про наближення балістичної ракети викликало паніку на Гаваях, проте згодом з'ясували, що тривога виявилася помилковою, інформує ВВС Україна.

Жителі Гавайських островів отримали на свої мобільні телефони попередження з текстом: «Загроза наближається до Гаваїв у вигляді балістичної ракети. Негайно прямуйте в укриття. Це не навчальна тривога».

Губернатор штату Девід Айджі вибачився перед гавайцями, пояснивши, що причиною тривоги став співробітник, який натиснув не ту кнопку.

Система попередження була введена через те, що острівний штат США потенційно перебуває в межах досяжності ракет Північної Кореї.

Теле- та радіопрограми по всьому штату були перервані записаними повідомленнями про надзвичайну ситуацію з вказівками залишатися в приміщенні.

«Якщо ви не в приміщенні, негайно знайдіть укриття в будівлі. Залишайтеся в приміщенні, не наближаючись до вікон. Якщо ви за кермом, безпечно зупиніться на узбіччі та знайдіть укриття в найближчому будинку, де вам потрібно лягти на підлогу. Ми повідомимо, коли загроза мине. Це не навчальна тривога!» - говорилося в повідомленні.

У грудні на Гаваях вперше з часів холодної війни перевірили роботу системи оповіщення про ядерний напад.

Газета Honolulu Star-Advertiser повідомила, що СМС про тривогу було розіслано владою помилково о 08:07 ранку.

Через 18 хвилин розіслали повідомлення зі спростуванням на електронну пошту. Однак повідомлення на мобільні телефони зі спростуванням загрози надійшли лише через 38 хвилин.

Служба з надзвичайних ситуацій написала в Twitter: «Немає загрози ракетного удару по Гаваям».

Губернатор Айджі заявив, що помилка сталася під час того, як відбулась одна з трьох щоденних перезмін в Державному агентстві з управління надзвичайними ситуаціями.

«Це була процедура, яка відбувається при перезміні, яку робітники проходять, щоб переконатися в тому, що система працює. І співробітник натиснув неправильну кнопку», - пояснив він.

За повідомленням каналу CNBC, повідомлення про тривогу дійсно викликало у людей сильну паніку, багато хто побіг шукати бомбосховища.

У соціальній мережі опублікували відео, на якому студенти з університету Гаваїв біжать шукати укриття після повідомлення про ракетну загрозу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: