Активісти вимагають спростити процедуру реєстрації народження та смерті в ОРДЛО і Криму

переселенці війна
Фото: Центр інформації про права людини

Представники громадських організацій переконані, що існуюча процедура реєстрації фактів народження та смерті на тимчасово окупованих територіях України є складною і дискримінаційною.

Про це вони заявили під час прес-конференції, 12 січня, інформує Дивись.info.

Представники ГО «Центр правових та політичних досліджень «СІМ» і Української Гельсінської спілки з прав людини вважають існуючий порядок реєстрації фактів народження та смерті осіб із окупованих територій заформалізованим і таким, що містить дискримінаційні елементи.

Невизнання документів, виданих у Криму та ОРДЛО та не впровадження державою оперативно простих зрозумілих процедур, за словами експертів, призвело до численних проблем для осіб щодо встановлення та підтвердження їх правового статусу чи правових режимів об’єктів, які виникли та перебували на згаданих територіях.

Громадяни змушені звертатися до суду, а судові органи стали виконувати невластиві функції — легалізації об’єктивних фактів.

«Сьогодні судова процедура, яка пропонується як варіант, навіть у спрощеній формі реєстрації фактів, характеризується об’єктивною заформалізованістю, зумовленою діяльністю суду, необхідністю докладання додаткових зусиль, що дає змогу говорити про наявність дискримінації, — каже Олег Ільницький, кандидат юридичних наук, доцент Львівського національного університету імені Івана Франка. — Експертне середовище сьогодні активно дискутує щодо залишення у даному випадку спеціальної судової процедури, однак вона повинна бути спрощена. Зокрема, треба звільнити таких осіб від сплати судового збору, порядку визначення допустимих доказів, які можуть використовуватися судами для обґрунтування своїх позицій».

Активісти вже також ухвалили резолюцію «Шляхи усунення дискримінації у сфері реєстрації фактів народження та смерті осіб на тимчасово окупованих територіях України» і пропонують підписати її усіх зацікавлених.

Зазначимо, що висновки експертів ґрунтувалися на дослідженні «Перешкоди в реалізації прав і свобод осіб на окупованій території Кримського півострова та тимчасово непідконтрольних територіях Донецької та Луганської областей (реєстрація фактів народження і смерті)».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: