Нещепленим від кору дітям у Львові можуть заборонити відвідувати школи і дитсадки

53208-1_large
Фото: Слово і Діло

Директор ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» Роман Павлів рекомендує тимчасово заборонити дітям, які не мають щеплення або ревакцинації від кору, відвідувати дошкільні та шкільні навчальні заклади усіх форми власності.

Відповідного листа він скерував у департамент охорони здоров’я та департамент освіти та науки ЛОДА, повідомив заступник директора львівського обласного лабораторного центру Олег Когут у своєму блозі на Zaxid.net.

Як відзначають медики, на такі кроки уже пішли в Одеській області та у Києві.

За словами Олега Когута, останнім часом на Львівщині, як і загалом в країні, значно ускладнилася епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір.

«Чому ж сталася така ситуація? Від початку цього століття в Україні, та і в Європі, вже зареєстровано три епідемії цієї хвороби. При цьому спостерігається досить чітка періодичність – 2001, 2006, 2012 роки, тобто кожні 5-6 років. І от пройшло чергових п’ять років і знову маємо зростання захворюваності на кір. Наразі це ще не епідемія», – відзначив він.

«Небезпека кору ще й у тому, що хвора людина стає заразною за декілька днів до появи висипу і буде заражати усіх довкола. При цьому, можливість заражати у вірусу кору дуже висока: якщо біля хворого було 100 осіб, які не були щеплені і не хворіли на кір, то до 90 з них обов’язково захворіє», – наголосив Когут.

На Львівщині з середини грудня минулого року і на даний час триває спалах кору і серед дорослих, зокрема серед працівників підприємства «Фуджікура», де станом на 11.01.2018 року захворіло 50 осіб, у тому числі п’ятеро дітей, які контактували з хворими батьками – працівниками підприємства. Діти не були вакциновані від кору.

Кількість хворих у грудні 2017 року та перші дні нового року свідчить про різке погіршення ситуації щодо захворюваності на кір, що можна розцінити як спалах цієї інфекції в області. Ситуація ускладнюється тим, що у нас є значна кількість дітей, які не мають щеплень від кору.

Читайте також: Кір на Львівщині: що потрібно знати про щеплення та як вберегти себе (поради епідеміолога)

Нагадаємо, як зазначила в п'ятницю, 12 січня, в коментарі Дивись.info начальниця управління освіти Львівської міськради Зоряна Довганик, наразі у Львові закривати навчальні заклади на карантин, чи вводити якісь інші методи, такої потреби немає.

«Більша половина навчальних закладів у Львові досі перебуває на канікулах. А якщо буде така потреба, то ми звичайно будемо розглядатимемо це питання. Побачимо, яка буде ситуація із вірусом найближчими днями», – пояснила пані Зоряна.

За її словами, управління освіти не може не допустити до занять дітей без щеплень від кору, адже приймати рішення щодо вакцинації мають право лише батьки. «Щеплення не є на рівні Закону України», – додала вона.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: