У Львові презентували унікальний фотоальбом про історію УПА

DSC06682

У Львові презентували фотолітопис «Українська Повстанська Армія 1942–1954».

Альбом містить близько 6 тисяч унікальних світлин з бійцями УПА, передає кореспондент Дивись.info.

«Коли ми підійшли до цього проекту, то мали великий дослідницький досвід і знали, що велика кількість робіт написана по багатьох аспектах діяльності українського визвольного руху. Зараз у 2017-2018 роках вже дуже багато матеріалів є доступними та розсекреченими, в тому числі і фотоматеріалів. Звичайно готуючи  цей фотоальбом, ми вже мали значну перевагу в порівнянні дослідниками, які починали вивчати цю тему на початку 90-их років. Ми опрацювали близько 300 тисяч фотографій та більше ніж 500 тисяч документів. Матеріали ми отримували як з архівів так і з приватних збірок. В підсумку, ми вирішили вибудувати структуру нашого фотоальбому так, щоб вона була якомога ближчою до читача, і щоб у науково-популярній  формі доносила велич та масштаб визвольної боротьби, яких був у 40-50 роках в Україні. Загалом фотолітопис містить понад шість тисяч світлин», – розповів історик, директор мистецького фонду імені Короля Данила Роман Грицьків.

Передмову до фотоальбому написав сотник УПА, політв’язень Мирослав  Симчич, а сам фотолітопис налічує 9 розділів, які охоплюють історію створення і боротьби УПА а також розповідають про побут повстанців, видатних діячів УПА, роль жіноцтва у визвольному русі.  Також у фотолітописі автори показали героїчну роль жіноцтва у визвольній боротьбі, повстанський побут і символіку УПА.

Фотолітопис виданий коштом меценатів і вийшов накладом у 3 тис. примірників. Він не призначений для продажу, а буде скерований у бібліотеки.

Підготували альбом спільними зусиллями Всеукраїнської правозахисної організації «Меморіал» імені Василя Стуса, Мистецького Фонду імені Короля Данила, благодійного фонду «Літопис УПА» імені Володимира Макара та Національної світлинотеки «Українська мить».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: