Кір у Львові: яка ситуація із вакцинацією

vakcina2

Упродовж минулого тижня, 15-20 січня, в міських поліклініках Львова щеплення від кору зробили 3 487 дітям. Для зручності батьків, кабінети щеплень працюватимуть ще й цієї суботи, 27 січня.

Про це повідомили в управлінні охорони здоров’я Львівської міської ради.

Так, у понеділок, 15 січня, у поліклініках міста вакцинували 382 дитини, 16 січня – 704 дитини, 17 січня – 982 дитини, 18 січня – 730 дітей, 19 січня – 567 дітей, 20 січня – 122 дитини. Батьки, які впродовж тижня не мали змоги звернутись до лікаря і вакцинувати дитину, можуть це зробити також цієї суботи, 27 січня, прийшовши з дітками в поліклініку – кабінети щеплень працюватимуть в суботу з 9.00 до 15.00 год.

В управлінні охорони здоров’я ЛМР нагадують, що кір – гостре висококонтагіозне вірусне захворювання, яке небезпечне своїми ускладненнями: воно може спричинити пневмонію, отит та інші бактеріальні інфекції, енцефаліт. Люди, які двічі щеплені, і люди, які перехворіли на кір, мають стійкий імунітет до захворювання. Проте ті діти і ті дорослі, які не вакциновані і не хворіли на кір, мають високий ризик захворіти. І якщо не вакцинуватись – то ризик захворіти залишається дуже високим.

Зазначимо, що за інформацією Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України», станом на сьогодні від початку 2018 року у Львові  зареєстровано 103 захворілих на кір, з них 76 – діти.

Нагадаємо, у вівторок, 16 січня, міська комісія комісія ТЕБ і НС запропонувала вжити заходи, які дозволять локалізувати спалах кору у Львові.

Як розповіла головний епідеміолог Львівщини Наталія Тімко, за попередній 2017 рік на Львівщині на кір захворіло 114 осіб, з них 50 осіб – лише за грудень.

«Можна сказати, що на Львівщині епідемситуація різко погіршилася в грудні. Вже від 1 по 12 січня цього року звернулися за медичною допомогою 67 осіб з клінічними ознаками кору», – пояснила пані Наталія.

За її словами, можна сказати про спалах кору на Львівщині та загалом по Україні, адже хворіють як дорослі, так і діти. «Найменшій дитині, яка захворіла зараз на кір, – 1,2 роки, а дорослому хворому – 42 роки», – розповіла епідеміологиня.

Читайте також: Кір на Львівщині: що потрібно знати про щеплення та як вберегти себе (поради епідеміолога)

Єдиний захист від кору – вакцинація.

Все, що треба знати про кір

Кір – небезпечне дуже заразне вірусне захворювання, що швидко поширюється. 9 із 10 людей, з якими контактувала інфікована людина, теж захворіють, якщо вони не були щеплені.

Передача інфекції

Вірус кору поширюється при кашлі та чханні, тісних особистих контактах. Вірус залишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин. Інфікована людина може передавати вірус ще за 4 дні до і за 4 дні після появи у неї висипу.

Чи загрожує Україні епідемія кору

Симптоми

Першою ознакою кору, зазвичай, є значне підвищення температури, яке настає приблизно через 10-12 днів після інфікування і триває від 4 до 7 днів. На цій початковій стадії можуть з’являтися нежить, кашель, почервоніння очей і сльозотеча, а також дрібні білі плями на внутрішній поверхні щік. Через декілька днів з’являється висип, спочатку, як правило, на обличчі і верхній частині шиї. Приблизно через 3 дні висип поширюється по всьому тілу, з’являється на руках і ногах. Він тримається 5-6 днів і потім зникає. В середньому, висип з’являється через 14 днів (від 7 до 18 днів) після впливу вірусу.

При перших симптомах, потрібно негайно звернутися до лікаря.

Ускладнення

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до 5 років. Зокрема, може спричинити ускладнення – запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт),  пневмонію,  діарею, енцефаліт і навіть призвести до смерті.

Захворювання на кір під час вагітності також може мати серйозні наслідки для здоров’я жінок – від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Профілактика

Спеціального лікування від кору нема. Найкращий захист від кору – вакцинація. В Україні є комплексна вакцина від кору, паротиту і краснухи (КПК).  Вона безпечна, ефективна, і забезпечує тривалий захист. Для найкращого захисту дитина повинна отримати дві дози КПК вакцини: у 12 місяців і у 6 років. Перенесене захворювання на кір, епідемічний паротит чи краснуху не є протипоказанням до щеплення.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: