Батьків зобов'язали платити не тільки аліменти, але і покривати інші витрати дітей

dutuna-groshi
Фото: Вголос

Після розлучення батько або мати малолітньої дитини зобов'язані оплачувати не тільки аліменти на її утримання, але і додаткові витрати. На розвиток здібностей дитини, на його лікування тощо.

Відповідні вимоги містяться у правовій позиції, виданій Верховним судом при розгляді справи №6-1489цс17, пише Укрінформ.

Зазначається, що у ній також наголошується, що додаткові витрати повинні оцінюватися у грошовій сумі, і виплачуватися у готівковій та безготівковій формі.

«Не визнається жодний натуральний обмін, повинні сплачується гроші. Батько, наприклад, не зможе потім заявити в суді, що надавав дитині путівку в мовний табір, і таким чином зробив свій внесок у розвиток нащадка. Ні. Якщо така путівка потрібна була, то батько мав принести рахунок і внести свою частину вартості, і цей факт треба було зафіксувати, наприклад, у розписці», — пояснив виданню старший партнер адвокатської компанії «Кравець та партнери» Ростислав Кравець.

Зазвичай батьки ділять додаткові витрати на дитину навпіл. Без суду. Але якщо одна із сторін не згодна з виставленою сумою витрат, і все-таки подає позов, суди будуть вивчати матеріальне становище матері і батька. І внески можуть бути різними. Таку вказівку судді отримали від ВСУ.

«Вирішуючи питання про розмір коштів, що підлягають стягненню на додаткові витрати, суди повинні враховувати, якою мірою кожен з батьків зобов'язаний брати участь у цих витратах, враховуючи матеріальний та сімейний стан сторін та інші інтереси і обставини, що мають істотне значення. У разі, коли матеріальний стан батьків не дозволяє забезпечити повну оплату додаткових витрат, вони можуть бути компенсовані лише частково», — йдеться в правовій позиції Верховного суду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: