Рекордні 50°C: вчені виявили найгарячіші точки в людському тілі

stress-free
Фото: ілюстративне

У людському тілі, яке має природну температуру 36,6°C, є холодніші та тепліші місця.

Так, наприклад, давно відомо, що температура мошонки у чоловіків становить близько 34°C і є найхолоднішою частиною тіла.

Тепер вчені встановили, що у людському тілі є найгарячішим. Виявилося, що це мітохондрії – мініатюрні особливі тільця, чия температура піднімається до рекордних 50°C.

Таке відкриття зробила група вчених з Паризького університету, на чолі з Домініком Кретьєном, йдеться у статті для наукового журналу PLoS One, пише Українська правда.

Фото: rob3000/Depositphotos

У короткому описі дослідження пояснюється, що мітохондрії є головними суб'єктами процесу, який забезпечує стабільну внутрішню температуру в усьому організмі, незважаючи на різні умови навколишнього середовища.

Використовуючи чутливий до температури флуоресцентний зонд, орієнтований на мітохондрії, вчені виміряли мітохондріальну температуру в різних фізіологічних умовах.

Так, при постійній зовнішній температурі 38°С мітохондрії були на 10°C теплішими, ніж навколишні клітини дихальної системи, нирок та шкіри людини.

А всередині органел температури досягали фантастичної позначки в 50°C.

У статті описується, що спочатку біологи не повірили в такі дані, адже нагрівання клітин до таких температур зазвичай завершується їх смертю, бо білкові молекули руйнуються при нагріванні до 45°C і більше.

Однак, подальші дослідження показали, що висока температура мітохондрій майже ніяк не впливає на нагрівання самих клітин.

Генетик з університетського коледжу Лондона Нік Лейн, яка виступала академічним рецензентом статті, зауважує, що таке дослідження в майбутньому допоможе пояснити «швидкість старіння нашого тіла та чому певні хвороби і види раку вражають тільки представників однієї статі».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: