Іронічний кращий світ: у Львові презентували виставку сучасного польського художника (фото)

IMG_4997

Картини Марека Окраси – це, подекуди іронічний погляд, на омріяний нами кращий світ, дещо снобістський, наповнений блиском та дорогими машинами.

У Львівській Національній галереї мистецтв ім. Б.Г.Возницького відкрилася ретроспективна виставка живопису Марека Окраси. Свою творчість в Україні художник презентує вперше.

Оскільки, виставка ретроспективна, тут представлені різні за тематикою і техніками полотна.
У творчості Марека Окраси прослідковується лінія певних рефлексій на творчість, а точніше на окремі мотиви у творчості визначних художників, таких як Едуард Мане, Франциско Гоя, Едгар Дега та ін..

Тому у роботах митця з’являється тема «балконів», «жінки на балконі», тема «вікна», зарисовок з життя «богеми»… Його персонажі танцюють на балах, ходять в театр та на світські вечори, їздять на дорогих машинах… Подекуди помітний іронічний погляд на омріяний нами кращий світ, дещо снобістський, наповнений блиском, дорогими машинами, елегантністю та веселощами.

Його стиль межує між ілюзорністю, натяками на епоху арт-деко, бо деякі персонажі ніби прийшли із 30-х років, і одночасно, це ніби мистецтво «масової», плакатної культури.
За словами Юстини Найпьорковської, історика мистецтва, найбільший вплив на формування творчої особистості Марека Окраси мала постать польського художника Яцека Мальчевського, зокрема, найбільші рефлексії викликає картина «Піфія», що представлена на експозиції Львівської національної галереї мистецтв.

Ще однією тематикою творів є тема «оголеної натури», художник апелює також до теми «оголеності» людської натури, оголеної самотності, повторювальності, іноді це просто «оголені цитати». Певною мірою із темою оголеності переплітається тема «Венери», яку художник за класичною традицією зображує зі спини. Але тут художник розвиває образ жінки, дещо «декаданський», заміряної, задуманої, яку також зображує зі спини, не завжди оголену. У нього вона стоїть на балконі, сидить, вдивляється у далечінь, перевдягається на пляжі.

Поступово образи «зануреної у себе» жінки художник переносить у простір, на пляжі, на тлі будинку, у власній машині, таким чином розвиває тему простору і людини, і людини у середовищі. Іноді, складається враження, що людина у таких майже сюрреалістичних середовищах, як от в картині «Сходи», «Фортепіано», «Білі сходи», от-от розчиниться.

У картинах Марека Окраси нема розмежування між часом і діями, іноді в них художник передає одночасно кілька різночасових подій.
За словами художника, картини пишуться кілька місяців, це завше емоції не тільки предметів, того, що бачимо, а це те, що художнику вдається за цей час зловити, тому емоції важливі.

«Часто можемо зауважити, що те, що в картинах нас притягує, не завжди є чимось видимим, а частіше нашою інтуїцією», - зазначив Марек Окраса.
Зараз художник працює вже над новим циклом, це будуть більше абстракційні форми, тобто з помітним відходом від вже звиклого для більшості малярства Марека Окраси.

Також художник відкрив секрет, що на одній із основних робіт, що представлені на виставці, триптиху «Віолончель», зображена його дружина Анна.

Виставка триватиме до 25 лютого 2018 року

Довідка: Марек Окрасса народився 1975 року в Ченстохові. Навчався в Академії образотворчого мистецтва у Гданську на факультеті живопису та графіки. Був стипендіатом міністра культури і мистецтв та президента міста Сопот. Лауреат премій і відзнак загальнонаціональних конкурсів художників, премії "Срібна Острога" в рамках "Акції в Легниці".
Як художник брав участь у колективних виставках і організував кілька власних вдома та за кордоном. З 2004 року бере участь у проекті "Сопот – Вулиця мистецтва". Постійно співпрацює з мистецькою галереєю Катажини Нап’юрковської (Варшава), реалізує безліч мистецьких проектів для Державної художньої галереї в Сопоті та уряду міста.
Окрім живопису Марек Окрасса займається також ілюстрацією, плакатом, графічним комп'ютерним дизайном та шовкографією. Співпрацює з Молодіжною інформаційною агенцією (Гданськ), асоціацією Разом в Європі, Гданським Фондом європейської інтеграції, а також редакціями Twuj Styl, EkoBałtyk , Newsweek, журналом Art Crowd у Нью-Йорку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: