Побачити світ у кольорі кави: як лікарка за фахом створює ароматні полотна (інтерв’ю)

DSC_0451
фото: надане Ольгою Шишуновою

У затишній кав’ярні, що на вулиці Юрія Липи, 20А, відвідувачі можуть не лише насолодитися ароматним напоєм, спілкуючись про життя. А й побачити цікаві роботи молодої львівської авторки Ольги Шишунової, яка передає красу світу через відтінки кави. Назва виставки «Кава і Jazz».

За фахом і основним місцем роботи дівчина – лікар. А картини зазвичай малює увечері, у вільний від роботи час. За такий незвичний стиль взялася нещодавно. До цього навчалася у приватних школах живопису. Свою творчість називає «хобі, що переросло у шалене захоплення».

Ми поцікавилися у художниці, наскільки легко малювати кавою і який вид напою підходить найкраще для мистецтва.

— Як народилася ідея малювати картини кавою? Ви це десь побачили?

— У мене це взагалі вийшло досить цікаво. Тому що, по-перше, жіноча цікавість – річ непередбачувана. З однієї сторони, звісно, була жіноча цікавість, з іншої – мені заборонили на деякий час пити каву. (У художниці була алергія, зокрема, на каву – АВТ.)Але я шалена кавоманка і я не могло просто взяти і забрати з життя каву. Оскільки, я вже малювала до того, я подумала: «А чому би не спробувати малювати кавою?». І мені настільки сподобалася текстура кави, що я цим захопилася.

фото: надане Ольгою Шишуновою

— Кава завжди чорна. А Ваші роботи мають різні відтінки. Як взагалі з чорної кави можна робити такі різноманітні кольори, які Ви використовуєте у своїх роботах?

— Стільки різних відтінків можна зробити з кави, як виявилось. Для мене це теж було такою несподіванкою. Від темно-коричневого до таких світлих, ніжних напівпрозорих пастельних тонів. Це така невеличка магія для мене. В принципі, це різні пропорції кави та води, звичайної води.

— А яку каву використовуєте: розчинна, заварна, у зернах?

— Я експериментувала з багатьма видами кави. Вони, що було несподіванкою, дають різні відтінки. Мені найбільше сподобалася розчинна кава. Вона не залишає всяких зерняток. На відміну від заварної. Хоча, заварну можна теж використовувати. Але мені більше подобається розчинною малювати.

фото: надане Ольгою Шишуновою

— Малювати пензлем по-своєму важко, по-своєму важко простим олівцем творити. А як це – створювати картини кавою?

— Як сказати важко? Дивлячись, з чим порівнювати. Оскільки це мені приносить колосальне задоволення, то я, напевне, не помічаю цієї важкості, яка була спочатку. Тому що спочатку я багато експериментувала. А що буде, якщо змішати так? А що буде, якщо нанести на ось таке полотно, на папір? В ході експериментів було дійсно трошечки важко. А тепер головне, що я отримую від цього задоволення і глядачі так само отримують від цього задоволення, що дуже надихає (Спершу обрамлення картинки авторка робить олівцем – АВТ.)

— А папір теж має бути якийсь особливий?

— Я експериментувала з акварельним папером, з великої щільності – мені сподобався результат, і зараз на звичайному холсті.

— А скільки одна робота забирає часу?

— Роботи, які представлені на виставці, там приблизно А4 формат, якщо у мене немає роботи, вихідні дні, то одна робота займає 3-4 дні. Якщо прицільно цим займатися. Оскільки у мене до 20:00 вечора може бути робота основна за фахом, то це може займати до тижня часу. Так як малюю переважно ввечері. Я сьогодні так дійсно здивувалася, підрахувавши роботи. Ця цифра наближається до сотні (як ті, що на виставці, так і продані в приватні колекції – АВТ.).

— А які плани на майбутнє? Адже залишати основну роботу Ви не маєте бажання. То як розвиватися в плані мистецькому?

— У мистецькому плані у мене, насправді, живуть у голові приблизно 30 картин. На три різні колекції, у трьох різних напрямках. Одна з них буде так само написана одним чарівним напоєм. Я представлю цю колекцію увазі глядачів, думаю, навесні. І дві олійні колекції упродовж півтора року, думаю, подолаю.

Розмовляв Олег ГАЛІВ

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: