Куди зник екс-ватажок «ЛНР» Плотницький

fatgprvhzup5zzkb6rnmnnmieg7gygcb

Днями російські ЗМІ видали сенсацію – екс-ватажка так званої «ЛНР» Ігоря Плотницького у Москві затримали і звинуватили у співпраці зі Службою безпеки України і спробу «здачі Донбасу». Утім, жодного офіційного підтвердження інформації досі не було.

Політичний експерт, співголова ГІ «Права справа» Дмитро Снєгирьов вважає, що інформація про арешт Ігоря Плотницького може бути підґрунтям для зовсім інших подій, пов’язаних, швидше, із перерозподілом фінансових потоків.

Дмитро Снєгирьов

– Інформація про арешт Плотницького поки не підтверджена. Офіційних заяв від спецслужб, у тому числі від «керівництва» самопроголошених республік немає. Тому варто це розглядати як елемент інформаційної війни. Водночас, та ситуація, що розгорталася безпосередньо в «ЛНР» під час перебування Плотницького на посаді, свідчить про те, що висунуті звинувачення мають право на існування. Свого часу ми оприлюднили інформацію про те, що «міністр сільського господарства» Руслан Сороковенко, покази якого лягли в основу заколоту проти самого Плотницького, був причетний до розкрадання бюджетного коштів. Йшлося про закупівлю так званого борщового набору на території Російської Федерації. Тоді вони з «міністром» «МГБ» Пасічником, який наразі є очільником «ЛНР», мали заробити 5 мільйонів. Відповідно, коли ми оприлюднили інформацію, стало зрозуміло, що українська сторона володіє інформацію про оборудки, які здійснює вище керівництво «ЛНР», і була відповідна реакція. Тоді виник перший конфлікт за лінією Пасічник і Плотницький. А другий момент – відставка «міністра транспорту» Олександра Чумаченка. Тоді знову ж таки була оприлюднена інформація, що Чумаченько і Плотницький хотіли провернути оборудку. Йшлося про те, що під Чемпіонат світу з футболу у Ростові-на-Дону оновлюється парк автобусів. Відповідно, списані автобуси мали безкоштовно передати в «ЛНР». Ось ці безкоштовні автобуси «міністерство транспорту» «ЛНР» під керівництвом Плотницького мало провести як куплені за бюджетні кошти. Оприлюднення цієї інформації призвело до відставник Чумаченка.

І третій епізод. Було оприлюднено інформацію про оборудки «міністра охорони здоров’я» Лариси Карапетян. Вона продавали ліки, які надходили з гуманітарних конвоїв. При цьому продавала на території України. Карапетян теж пішла у відставку. Відтак сукупність фактів і дає підстави говорити про те, що українська сторона володіє у повній мірі інформацією про те, що відбувається на окупованих територій.

– Чи свідчить це про наявність зв’язків між керівництвом так званої «ЛНР» і українських спецслужб?

– На сайті самопроголошеної «ЛНР» була оприлюднена інформація про те, що держслужби чи то пак російські куратори визнають факт наявності української агентури серед вищого керівництва самопроголошених республік. Після цього почалася хвиля так званої шпигуноманії в «ЛНР». Якщо зайти на сайт «МГБ» «ЛНР», то вони ледь не щодня повідомляють про затримку українських шпигунів. Але це швидше свідчить про більш показний характер роботи, імітацію. Бо за українських шпигунів видають бомжів, які жодним чином не могли б представляти інтереси українських спецслужб. А сама заява російської сторони свідчить знову-таки про спробу російської сторони хоча б мінімізувати вплив української сторони.

– Чи є підстави вірити в інформацію російських ЗМІ про арешт Плотницького?

– Якщо б Плотницького реально заарештували, то його б заарештували ще на момент заколоту, тобто у листопаді 2017 року. Ніхто б не тягнув з тим моментом. Натомість пізніше з’явилося відео, що Плотницький без перешкод прибуває у Москву з Ростова-на-Дону. На відео видно, що він йде територією аеровокзалу, тобто про жодну затримку його на кордоні РФ, про що повідомляє РБК, не йдеться. Більше того, у листопаді та грудні у російській пресі неодноразово з’являлася інформація, що Плотницький купив елітну нерухомість у Барвисі і живе на широку ногу. Тобто одна інформація суперечить іншій. Більше того, СБУ також раніше оприлюднила інформацію про перебування Плотницького на території Російської Федерації і не йшлося про арешт.

Тому зараз вкид інформації варто розглядати як один із елементів спецоперацій російських спецслужб. Це по-перше. А по-друге, йдеться про те, що росіяни готують підґрунтя для певних подій на території самої «ЛНР». Наразі там розгорнулася боротьба між Пасічником та Корнетом. Корнет – це «міністр» «МВС», який фактично очолював заколот проти Плотницького. Найімовірніше, тема українських шпигунів знайде своє логічне продовження.

– Про що саме йдеться?

– Найімовірніше, готується підґрунтя для фізичної ліквідації «міністра внутрішніх справ» Корнета. Окрім цього, точиться боротьба за торгівлю вугіллям. Дуже ймовірно, що це може стати підставою звинуватити саме його у зв’язках з Україною. Тобто це продовження шпигуноманії, яка матиме продовження у моменті фізичних усунень.

В основі усього цього – боротьба за фінансові потоки всередині так званих «республік» між різними силовими структурами Російської Федерації. Найімовірніше, буде кілька силових акцій, пов’язаних саме з ліквідацією Корнета. Бо наразі там триває війна між ним та Пасічником. Пасічник намагається віджати вугільну промисловість, а відповідно, Корнет намагається впливати на ринок наркотичних речовин, а також контрафактних тютюнових і лікеро-горілчаних виробів, які контролює Пасічник. Бо поява інформації про арешт невипадкова.

– Ні Корнет, ні Пасічник не є самостійними фігурами. Хто стоїть за перерозподілом впливів?

– Це боротьба спецслужб Росії між собою. Усі персонажі тут контрольовані, і внутрішніх негараздів бути не може – йдеться про контроль фінансових потоків. Між Корнетом і Пасічником розгорнулася боротьба за вплив щодо видобутку, транспортування і продажу вугілля на території «ДНР», Росії і подальшого продажу на території України. Ці зони впливу ділять між собою російські спецслужби. Саме із цим пов’язана поява інформації про можливий арешт Плотницького. Готують інформаційний привід і підґрунтя для подальших перерозподілів фінансових потоків і подальших арештів. Бо арешти можна пояснити наявністю української агентури, а не розподілом фінансових потоків.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: