Чим небезпечна дифтерія та як вберегти себе (поради епідеміолога)

914960_2063085
Фото: ілюстративне. Джерело: 24 Канал

Українцям нагадують, що після спалаху кору до нас може прийти дифтерія. Дифтерія небезпечніша за кір тим, що смертність від цієї хвороби становить 50%.

ІА Дивись.info розпитала у лікаря-епідеміолога, чим небезпечна ця хвороба, чи загрожує українцям дифтерія та чому важливо своєчасно вакцинуватися.

Як передається дифтерія

За словами головної епідеміологині Львівщини Наталії Тімко, дифтерія є інфекційною хворобою, яка передається повітряно-крапельним шляхом.

«Коли хвора людина, або людина, яка не хворіє, але є носієм збудника, виділяє в навколишнє середовище збудник, інфекція може передаватися при розмові, чханні, та при кашлі. Існує чималий ризик інфікування серед дітей при використанні спільних іграшок та предметів», - розповіла Тімко.

Фото: ілюстративне. Джерело: myledi.net

Також вона зазначила, що раніше, в довакцинальний період, хворіло на дифтерію стільки людей, скільки й народжувалося. А летальність в той час становила 50 відсотків.

«Після того, як в Україні запровадили вакцинацію, період захворюваності різко зменшився. А оскільки в державі вакцинація за підсумками минулого року в дітей до 1 року становить лише 50 відсотків, перед тим ще менше - 19 та 25%, є дуже велика кількість населення, яка не має на даний момент імунітету до дифтерії», - пояснила пані Наталія.

За її словами, в світі є країни, де зареєстровані спалахи дифтерії, до прикладу в Ємені. «Якщо хтось приїде звідти і матиме збудник, то в Україні є велика кількість людей, які сприятливі до дифтерії. Тому, власне, небезпека є», - зазначила епідеміологиня.

Читайте також: В Україні зафіксували перший випадок захворювання на дифтерію

Як вберегтися

Як пояснила Наталія Тімко, небезпека захворювання на дифтерію все ж є. Тому, щеплення – єдиний спосіб вберегтися від дифтерії.

Фото: EtCetera

«Вакцина є, єдине питання - прийти і зробити собі щеплення та захиститися від дифтерії», - заявила вона.

За її словами, абсолютно всі можуть зробити щеплення. «Дітям роблять щеплення згідно з календарем, - у 2,4,6,18 місяців, а потім 6 років та 16 років. І надалі ревакцинацію треба робити кожні 10 років, аби підтримувати імунітет проти дифтерії», - розповіла головна епідеміологиня Львівщини.

Симптоми дифтерії 

Як зазначає МОЗ, коли дифтерійна бактерія потрапляє у дихальну систему, вона виробляє токсин, що руйнує тканини дихальної системи.

Захворювання проявляється у вигляді ангіни, коли у горлі утворюються плівки, що можуть ускладнювати дихання та ковтання.

Токсин може спричинити:

  • слабкість
  • біль у горлі
  • лихоманку
  • набряк залоз у шиї

Фото: 24 Канал

Токсин також може потрапити у кров і вразити серце, нирки і нервову систему.

Ускладнення від дифтерії 

  • блокування дихальних шляхів
  • пошкодження серцевого м'яза (міокардит)
  • ушкодження нерва (поліневропатія)
  • легенева інфекція (дихальна недостатність або пневмонія).

Вакцини: що і де?

За повідомленням МОЗ, в Україні щеплення від дифтерії дітям можна зробити безоплатно цільноклітинною вакциною проти кашлюку, дифтерії та правцю АКДП, яка забезпечує найкращий захист.

Фото: Znaj.ua

Також наявна безкоштовна вакцина для профілактики дифтерії та правця АДП та вакцина для профілактики дифтерії та правця із зменшеним вмістом антигена АДП-М, яку застосовують для дорослих.

Як і будь-який лікарський препарат, вакцини можуть викликати реакції, проте ризик померти від дифтерії набагато вищий, ніж ризик серйозної реакції на вакцину.

Серйозні реакції на вакцини вкрай рідкісні. Побічні ефекти, такі як болісні відчуття і припухлість в місці ін'єкції або невелике підвищення температури, це звичайне явище.

Наявність вакцин

На 1 січня 2018 в Україні наявні 2,7 млн доз вакцини АКДП, 700 тис доз АДП та 6,1 млн доз АДП-М.

Для лікування дифтерії в Україні наявні 900 доз протидифтерійної сироватки, які як гуманітарну допомогу Україна отримала наприкінці 2017 року.

«Препарати мають сертифікат якості GMP, що гарантує, що продукція постійно виробляється і контролюється за стандартами якості, які відповідають її призначенню, та відповідно до вимог реєстраційного досьє», - йдеться в повідомленні МОЗ.

Також на 2018 рік МОЗ заклав в бюджет 40,2 млн гривень для закупівлі сироваток та імуноглобулінів для лікування хворих на небезпечні інфекційні захворювання, що супроводжуються високим рівнем смертності, серед яких і дифтерія.

Тетяна ЖИКАЛЯК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: