За два місяці ціна на пальне зросла у середньому на 2,4 гривні

benzin

За два останні місяці пальне суттєво додало у ціні. Про це на своїй сторінці у Фейсбук написав директор ВАТ «Консалтингова група А-95» Сергій Куюн.

«З приводу цін на колонках. За розрахунками «Консалтингової групи А-95», потенціал зростання, закладений ослабленням курсу гривні і зростанням світових цін на вуглеводні, вже практично вичерпано. Цифри такі: 1,8 грн на літрі додало бензину зростання котирувань (на $ 70/т з 1 грудня 2017 року, коли почався підйом), 50 коп. додало зростання курсу долара і 45 коп./л приплюсував курс євро, в якому встановлені акцизи», – пише Сергій Куюн.

За його словами, сумарно собівартість бензину піднялася за два місяці на 2,75 грн/л. Натомість середня ціна пального на колонках за цей період виросла на бензин і ДП на 2,4 грн/л.

«Думаю, що залишилися до паритету 30-40 коп./л будуть додані найближчим часом за рахунок ще однієї хвилі підвищення в мережах економ-класу (тут тонн задають заправки «Привату»). За рахунок тривалого циклу переробки нафти «Приват» зростає більш плавно і за 2 місяці зріс на 2 грн/л. Натомість «преміальні» мережі реагують на зовнішню кон'юнктуру більш чутливо, отримуючи імпортне пальне по щодня мінливих котирувань. Саме тому вони виросли на 3 грн/л. Так що верхній рівень цін уже навряд чи підніметься, а ось нижній, ймовірно, подорожчає вже днями», – додав експерт.

Він додав, що нафта залишається дорогою, близько 70 доларів за барель, однак світові аналітики чекають зниження...

«Багато чого буде залежати від курсу валют. В останні дні йде зміцнення, будемо сподіватися, на цих «копійках» воно не зупиниться. Трейдери чекають зниження і цін, і курсів не менше за інших: заробіток на літрі стабільний що при 30 грн/л, що при 20 грн/л. Ось тільки по 20 продати можна набагато більше. І спокійніше», – резюмував Сергій Куюн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: