Звільнені з полону досі не отримали компенсації й документів

_99806953_26229773_137364993732800_5308794646195227995_n
Фото: ВВС-Україна

Через місяць після звільнення з полону «ДНР» і «ЛНР» люди все ще не відновили свої документи та не отримали компенсації від держави.

В уряді кажуть, що всі процеси державної допомоги екс-полоненим вони вже запустили, однак вони сповільнюються через бюрократію, повідомляє ВВС-Україна.

Серед цивільних, яких наприкінці грудня визволили з полону, 28 – жителі непідконтрольних Києву територій, і 12 із них не мають при собі документів, які засвідчують особу.

25-річний Олексій Канарський розповів, що сам він із Шахтарська, майже 3 роки провів у полоні «ДНР» – і тепер не може забрати свої документи, вдалося отримати лише номер ідентифікаційного коду. Також після обміну йому видали довідку СБУ про полон.

«Щоб зробити паспорт, треба довідка переселенця. А щоб зробити довідку переселенця – треба паспорт», – пояснив він.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука визнав, що «перша проблема – це паспортизація».

«Ми знайшли повне розуміння у Державній міграційній службі й почали працювати у цьому напрямку, людям видадуть українські паспорти загального зразка», – запевнив він і додав, що на це потрібні час і гроші.

Державний збір – це кілька сотень гривень, ця сума може бути проблемою для людей, яких вийшли з полону і не мають родичів поза окупованими територіями.

Читайте також: Наступний етап звільнення заручників може відбутися за формулою 70 на 20

Одразу після обміну у Міністерстві соціальної політики заявили, що планують виплатити звільненим одноразову компенсацію – близько 100 тисяч гривень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: