ОГХК збільшила випуск ільменіту у 2017 році на 19%

kontsentrat_2_650x410

Позитивну динаміку забезпечила філія «ІГЗК», випустивши найбільші за останні чотири роки об’єми цього концентрату.

ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» у минулому році виробила 392,2 тис. т профільної продукції – ільменітового концентрату. Цей показник вище за аналогічний у 2016 році на 18,7%. У попередній період компанія випустила  330,3 тис. т ільменіту, повідомляють в ПАТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Зростання показника виробництва основної продукції зумовлено позитивною динамікою роботи філії «Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат». Філія виробила левову частину ільменітового концентрату, отриманого компанією – 224,4 тис. т. Це найкращий показник філії за останні три роки роботи ОГХК та, навіть, більше, ніж комбінат випустив за останній рік оренди – у 2014 році.

Виконуючий обов’язки голови правління ПАТ «ОГХК» Олександр Гладушко пояснює позитивний тренд на ІГЗК зростаючим попитом на продукцію з боку європейських споживачів, які використовують іршанський ільменіт для переробки у діоксид титану. «У даному випадку спрацювало стратегічно правильне рішення керівництва компанії щодо переорієнтації комбінату на експорт. Нагадаю, що до цього протягом 2004-2014 років ІГЗК забезпечував своєю продукцією виключно внутрішніх переробників – «Кримський титан» та «Сумихімпром», - нагадує Гладушко.

За його словами, підприємству було надану фінансову допомогу, а  продукцію запропоновано світовому ринку. Це виправило загальну економічну картину на підприємстві та дозволило йому нарощувати об’єми виробництва.

Філія «Вільногірський гірничо-збагачувальний комбінат» у 2017 році знизила показники виробництва ільменітового, рутилового та цирконового концентратів. Зокрема, випуск ільменіту знизився порівняно з 2016 роком на 2,2% до 167,8 тис. т. Кількість випущеного рутилу зменшилася на 2,9% до 53,6 тис. т, циркону – на 9,5% до 26,5 тис. т.

Проте вільногірська філія збільшила випуск порошкової продукції з циркону марки КЦП-63 з 3,4 тис. т у 2016 до 4,5 тис. т в 2017 та марки КЦП-45 – з 5,1 тис. т до 5,3 тис. т. Вже другий рік поспіль збільшується попит з боку споживачів цієї продукції, а саме – виробників кераміки, фарб, покриттів, лиття тощо.

Керівник компанії Олександр Гладушко пояснює тренд з падіння виробництва на вільногірській філії зубожінням гірських порід, що  переробляються комбінатом. «Вміст корисних компонентів у титановій сировині значно нижчий від бажаного, тож, витрати на переробку збільшуються, а вихід готової продукції зменшується, що позначається на показниках виробництва філії», - говорить він.

За словами Гладушка, щоб виправити невигідну економіку, що склалася на комбінаті, потрібно модернізувати збагачувальне виробництво. Саме ці заходи передбачено у інвестиційних планах на поточний рік. Вони мають на меті збільшити показники виходу готової продукції за рахунок поглиблення сепарації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: