Археологи найшли в джунглях Гватемали мегаполіс майя

02-lidar-maya.adapt.1900.1

Сучасні цифрові технології дозволили дослідникам віртуально «зняти» рослинний покрив зі супутникових знімків місцевості й побачити ціле місто.

Сучасні цифрові технології дозволили дослідникам віртуально «зняти» рослинний покрив зі супутникових знімків місцевості й побачити ціле місто

У важкопроходимих джунглях північної Гватемали група археологів виявила руїни понад 60 тисяч будинків, палаців, доріг і систем поливу, про які сторіччями не було нічого відомо. Про відкриття з посиланням на дослідників Коледжу Ітаки пише ресурс National Geographic.

Учені застосували революційну технологію LiDAR (Light Detection And Ranging), яка дозволила в напівавтоматичному режимі «видалити» джунглі зі супутникових знімків місцевості, після чого на оброблених фотографіях проявилися руїни міста майя.

Як відзначили дослідники, інфраструктура мегаполісу древньої цивілізації виявилася значно більш комплексною, ніж вчені вважали раніше. На додаток до сотень раніше невідомих структур зображення LiDAR виявили міські центри і кар'єри магістралі, а також комплексні системи зрошення і терасування для підтримки інтенсивного сільського господарства.

«Весь цей регіон - система поселень, габарити і щільність населення якої значно недооцінювалися», - сказав археолог Томас Гаррісон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: