Платні «пологи за домовленістю»: що думають про ініціативу лікарі і пацієнти (опитування)

baby_1_
Фото: Офтальмологічний центр Мержиєвської Н.П.

Нещодавно начальниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА виступила з ініціативою запровадження в області платних «пологів за домовленістю». Після цього у мережі розгорнулася дискусія, яким чином це позначиться на пацієнтах та лікарях. ІА Дивись.info дізнавалася деталі.

Обласна ініціатива

26 січня на своїй сторінці у Фейсбуці начальниця департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації Ірина Микичак опублікувала пост про те, що на Львівщині можуть запровадити платні пологи «за домовленістю».

[gravityform id="39" title="false" description="false"]

«Дуже часто львів'яни нарікають, що їм пропонували заплатити значну суму медикам за надану меддопомогу при пологах.  Відповідно, після завершення ремонтів в обласному перинатальному центрі і пологовому обласної клінічної лікарні плануємо запровадити оплату за так звані «пологи за домовленістю» — це коли приймає пологи не чергова бригада, а лікар з яким родина домовилася попередньо. Буде затверджено вартість такої медичної послуги, порядок оплати. Кошти, які будуть заплачені в касу лікарні, підуть на розвиток цього пологового відділення і доплату до зарплати лікаря. Всі пологи, які приймає чергова бригада мають бути безкоштовними», — пояснила Ірина Микичак.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1654264751279309&set=a.369072749798522.79449.100000873991831&type=3&theater

За словами очільниці департаменту, станом на сьогодні ще не можна говорити про якусь конкретну ціну.

«Ми працюємо над пакетом документів, правилами, порядком. Крім лікаря, є бригада, вартість комунальних послуг, які треба оплачувати. Коли кілька років тому ми оцінювали видатки бюджету на надання акушерських послуг, то у пологових будинках, які працюють з високим навантаженням, вартість була до 3 тисяч гривень», — зазначила Ірина Микичак в ефірі ТРК Львів.

Лікарська спільнота «за»

Думки лікарів, з якими спілкувалася ІА Дивись.info переважно зводяться до одного: таку практику потрібно запроваджувати, але необхідно врахувати усі можливі ризики.

За словами Олега Дуди, голови Українського лікарського товариства у Львові, нині вже прийшов той час, коли це питання потрібно хоча би обговорювати.

«Ми розуміємо, що все рівно це все (плата за «пологи за домовленістю», — авт.ред.) відбувається. Просто воно відбувається якось під ковдрою: ми не розуміємо у яких об’ємах, хто, кому і за що платить. Ми розуміємо тільки одне: у такому стані незахищені ні пацієнт, ні сам лікар», — переконаний Олег Дуда.

Олег Дуда. Фото: Прес-клуб Львів

Фахівець пояснює, що у випадку, коли жінка домовляється народжувати не у чергового лікаря, а викликає свого, коли він не на роботі, відбувається це поза межами закону.

«Він приїжджає, хоча офіційно не на роботі. Відтак саму документацію веде черговий лікар і все відбувається не у правовому полі. Коли щось іде не так, люди починають скаржитися і невідомо, хто винен», — пояснює голова товариства.

Олег Дуда вважає, що на Львівщині про це заговорили через безпосередню близькість регіону до Євросоюзу. Оскільки багато пацієнток, каже він, їдуть закордон і бачать, як все відбувається там, вони прагнуть змін.

«У мене, як голови лікарського товариства, на першому місці — лікарі. Я би хотів, щоби вони працювали в гарних умовах, мали юридичний захист і гарну оплату, були легалізовані на цій роботі. Те, що лікар приїжджає на пологи, це не все. До самих пологів він веде породіллю, що є, по суті, напівприватним підходом: щось заболіло — йому телефонують, просять подивитися — він приїжджає тощо. Крім того, пологи — це не один акушер-гінеколог. Це і бригада неонатологів, які займаються дитинкою, і акушерсько-гінекологічна бригада, медсестерський клас — все в’яжеться одне за друге», — наголошує Олег Дуда.

[dyvys_blockqoute text="Кваліфікація лікарів, які працюють у стаціонарах, є високою і насправді, якби жінка поступала у плановому порядку, вона би отримала допомогу такої ж якості, яку вона отримує і на приватних пологах" author="Марія Чуйко, неонатолог"]

Аналогічної думки і акушер-гінеколог Олеся Довгань, яка наголошує, що «пологи за домовленістю» — це послуга, яка має оплачуватися відповідним чином. А хто це має робити — чи пацієнт, чи держава, — потрібно вирішувати.

«Але я думаю, що деякі люди будуть незадоволені, бо вважатимуть, що не матимуть грошей, щоби за це заплатити. Проте, наскільки я розумію, передбачені безкоштовні пологи у чергового лікаря, тому пацієнту тут немає за що переживати. Інша справа — механізм, за яким все працюватиме. Але у будь-якому випадку, я вважаю, пацієнту немає за що хвилюватися — переживати мають лікарі, адже це додаткова відповідальність», — каже Олеся Довгань.

Утім називати ціну за «пологи за домовленістю» фахівець не береться, адже, за її словами, треба враховувати дуже багато складових: починаючи від електроенергії, розхідних матеріалів і закінчуючи роботою команди.

Акушер-гінеколог також зауважує, що жінки у 80% народжують не у чергового лікаря. Зазвичай вагітні  хочуть бачити лікаря, у якого вони народжуватимуть, ще до того, як підуть у пологовий будинок.

«Але є ситуації, коли ми кажемо, що це не має значення. Наприклад, завжди найбільш проблемними вагітностями займаються більш фахові лікарі: працівники кафедр, завідувачі відділенням — вони беруть на себе цю відповідальність», — зазначає лікар.

Неонатолог і професорка кафедри педіатрії і неонотології Львівського національного медичного університету Марія Чуйко каже, що вагітні прагнуть народжувати у знайомого лікаря через психологічний чинник. Так, коли жінка постійно на зв’язку з лікарем, між ними підвищується довіра і впевненість у тому, що все буде гаразд, навіть якщо виникнуть нестандартні ситуації.

«Але працюючи у медзакладі, університеті, я знаю, що кваліфікація лікарів, які працюють у стаціонарах, є високою і насправді, якби жінка поступала у плановому порядку, вона би отримала допомогу такої ж якості, яку вона отримує і на приватних пологах», — каже фахівець.

Про ініціативу ЛОДА Марія Чуйко також відгукується схвально, адже сьогодні люди вимагають покращення послуг і потрібно знаходити шляхи, як забезпечити їх бажання.

Думки громади

На відміну від лікарської спільноти, громада Львівщини не така одностайна у своїх оцінках платних «пологів за домовленістю». Ті, хто висловлюються проти, нарікають на те, що зі зміною порядку оплати стане тільки дорожче.

«Я народжувала якраз не у чергового лікаря, а у свого. На пологи його довелося викликати і за це він отримав певну суму. Але все пройшло добре. А уявіть собі, якби мені довелося платити у касу. Десь читала, що це може коштувати 4000 гривень, а лікарю піде 60%. Невже акушеру цього вистачить? Ні, вони будуть просити ще. А додайте до акушера ще санітарок, неонатологів тощо», — зауважує пані Лариса.

Натомість львів’янка Ірина Кушка ставиться до ініціативи очільниці департаменту позитивно, адже, каже, мала змогу порівняти якість надаваних послуг у державних медзакладах і якість послуг за медичним страхуванням. Окрім того, жінка народжувала тричі в одно лікаря і домовлялася з ним про це.

«Позитивно ставлюсь тому, що хочу, щоби послуги надавались якісно, а кошти йшли не тільки лікарю у кишеню, а за прозорими схемами надходили на рахунки закладів. Так оновлювалася би база медзакладу тощо», — зазначає Ірина Кушка.

На її думку, необхідно чітко в документах, які регламентуватимуть роботу лікаря, прописати максимальний його робочий час, можливість виходу не у свою зміну, за яких умов він може це роботи та визначити відповідальність за отримання винагороди готівкою.

«Швидше за все може виникнути проблема, що породіллі оплачуватимуть рахунок і окремо лікарю, і нарікатимуть, що таке здорожчання послуг викликане реформою. Більшість людей не готові до змін, але це не означає, що їх не потрібно вводити. Варто проводити серйозну роз’яснювальну роботу», — каже Ірина Кушка.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: