10 сіл Молдови підписали декларацію про об'єднання з Румунією 

foto--10-pentru-unire-Inca-o-localitate-cu-primar-democrat-a-semnat-declaratia-41868

До сторіччя першого об'єднання Бессарабії з Румунією уніоністи планують подібні декларації у ста населених пунктах 

У Молдові мер села Сесень Каларашського району та місцеві радники прийняли символічну декларацію про об’єднання з Румунією. Про це повідомляє agora.md.

«Для відновлення історичного права, якого прагнули протягом десятиліть бесарабські румуни загалом та громадян Сесені, зокрема, жити разом з братами через Прут. Враховуючи румунські традиції та звичаї щодо братства з румунським народом, оголошує союз негайно і беззастережно з нашою батьківщиною, Румунією», — такі причини об’єднання вказуються у заяві, перекладеній Європейською правдою.

«На підставі міжнародного права та раніше підписаних конвенцій вимагаємо повернення румунських територій, незаконно приєднаних колишнім СРСР внаслідок пакту Ріббентропа-Молотова від імені двох злочинців Сталіна та Гітлера», — зазначають у декларації, адресованій президенту та парламенту Румунії.

Кампанію прийняття символічних заяв про об’єднання з Румунією організувала уніоністська (ред. уніоністи — прихильники об’єднання) громадянська платформа Acţiunea 2012, зазначає Європейська правда. Ініціатори проекту мають план прийняття подібного рішення в ста населених пунктах у 2018-му році.

Раніше подібні декларації підписали місцеві радники ще 9 сіл

Нагадаємо, 2018— рік сторіччя об’єднання Румунії, адже уперше Бессарабія увійшла до складу Румунії за згодою вищого органу державної влади (Сфатул Церій) у 1918 році. Потім у 1940 році радянська влада після анексії утворила у Бессарабії Молдовську РСР.  Під час Другої світової війни румунські війська взяли територію під свій контроль. З 1944 до 1991 Бессарабія знову була під керівництвом СРСР. І лише наприкінці 1980-х у радянській Молдові активізувався національний рух, був створений Народний фронт Молдови, за підтримкою якого країна здобула незалежність.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: