Як вберегтися від раку і що робити, аби уникнути хвороби

51181632

4 лютого був Всесвітній день боротьби проти раку.

Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує, що у третині випадків раку можна запобігти. Водночас щороку в Україні зокрема і в світі загалом кількість випадків хвороби зростає. ​Дивись.info підготувала матеріал, який підкаже способи профілактики раку, а також — шляхи його виявлення.

Рак — це друга з основних причин смертності у світі після серцево-судинних захворювань. В Україні – більше мільйона онкохворих пацієнтів. Щодня реєструється 373 нових випадки захворювання і щодня 164 людини помирають від раку.

Проте за даними ВООЗ, 30-50% ракових захворювань можна попередити. Більшість форм раку можна вилікувати на початкових стадіях. Так, наприклад, рак молочної залози на I стадії виліковний у 95% жінок. Натомість кожній четвертій жінці в Україні рак грудей діагностують вже на ІІІ-ІV стадії, коли ефективність лікування значно знижується. Схожа ситуація і зі здоров'ям чоловіків: у 21% випадків рак простати виявляють вже на метастатичних стадіях.

Профілактика захворювання на рак

Аби зменшити вірогідність захворювання на рак, потрібно слідкувати за тим, що ви їсте. Оксана Скиталінська, лікар-дієтолог, склала кілька порад щодо харчування:

  1. Їжа на 75% повинна бути рослинного характеру.
  2. Склад її має бути максимально різноманітним: овочеві та фруктово-ягідні суміші.
  3. 2/3 повинно бути у сирому, 1/3 – у паровому, тушкованому, запеченому виді.
  4. Для зменшення потрапляння пестицидів та нітратів в організм, рекомендовано ретельно промивати овочі у проточній воді, замочувати у воді (на 1 годину), видаляти шкірку та верхні листя, "жилки" з капустяного листя, серцевину у моркви.
  5. Вживати свіжо очищені горіхи та свіжо полущене (мелене) насіння.
  6. Щодня вживати 1-2 склянки зеленого чаю. Любителям кави – до 2 чашок натуральної.
  7. До більшості страв додавати порошок куркуми (½ чайної ложки на порцію), часто вживати чай з імбиром, 1 раз в тиждень – капусту броколі (сирі суцвіття – у салати, "ніжки" – у супи та рагу), 2 рази в місяць – гриби шиїтаке (готуються 5 хвилин).
  8. Менше вживати цукру (рак "любить" солодке…на жаль).
  9. Після 40 років обмежити споживання червоного м’яса (до 1 разу в тиждень).
  10. Пити чисту воду.

Окрім харчування, важливо не забувати про фізичну активність: швидка ходьба протягом 1 години – знижує ризик раку прямої кишки на 26%, раку грудей – на 30%, раку шлунка – на 40% і до 70% - раку простати, та 80% - раку матки та яєчників.

Крім того, у МОЗ радять відмовитися від алкоголю та тютюну.

«Дотримуйтесь простих правил, що рятують життя. Перш за все, не починайте курити або позбудьтеся цієї руйнівної звички. Куріння є причиною багатьох типів раку — раку легенів, стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура, підшлункової залози, шлунку і шийки матки», – наголошують в МОЗ.

Не менш небезпечним є зловживання алкоголем: результати дослідження ВООЗ свідчать, що ризик раку зростає зі збільшенням споживання алкоголю. Безпечної для здоров’я дози алкоголю взагалі не існує.

Також потрібно здійснювати профілактику інфекційних хвороб. За словами онкохірурга, директорки Національного інституту раку Олени Колесник, нерідко рак виникає внаслідок них.

«Вірусний гепатит В і С може призвести до розвитку раку печінки, вірус папіломи людини стати причиною раку шийки матки, бактерія Helicobacter pylori підвищує ризик розвитку раку шлунка. Профілактичні заходи включають вакцинацію та профілактику інфекційних і паразитарних захворювань», — говорить Олена Колесник.

Потрібно також захищати шкіру від ультрафіолету. Ультрафіолетове випромінювання, зокрема — сонячне, провокує всі основні типи раку шкіри — різні види карциноми та меланому. Влітку обов'язково викристовуйте сонцезахисні засоби, які захистять шкіру від пагубного впливу. Канцерогенними також є пристрої для штучного загару.

Як виявити найбільш розповсюджені патології

Рак молочної залози є найбільш поширеною онкологічною патологією серед жінок усього світу. На ранніх стадіях рак грудей може не викликати болю чи інших симптомів. Водночас, виявлення цього виду раку саме на ранній стадії є запорукою успішного лікування.

Кожна жінка після 20 років має 1 раз на місяць (на 10-12 день менструального циклу) проводити самоогляди, а також 1 раз на рік проходити огляд у мамолога.

Представники Американської онкологічної спільноти (добровільна спільнота, мета якої — боротьба з раком, — авт.ред.) кажуть, що найбільш поширеними ознаками раку є:

  • припухлість
  • набряк всієї або частини грудей (навіть якщо не відчувається жодного виразного комка).
  • зміна вигляду грудей (іноді виглядають як апельсинова шкірка)
  • біль у грудях або сосках
  • втягування сосків
  • почервоніння
  • припухлі лімфатичну вузли тощо.

Варто зазначити, що при виявленні будь-якого з цих симптомів необхідно обов’язково звернутися до лікаря для встановлення правильного діагнозу.

Основні методи діагностики раку грудної залози:

  • огляд хірурга онколога;
  • УЗД молочних залоз та регіонарних лімфатичних вузлів (для жінок до 40 років);
  • мамографія (для жінок після 40 років);
  • мамодуктоендоскопія (при патологічних виділеннях з соска).

У випадку виявлення новоутворення проводять біопсію (токноголкову або трепано-біопсію).

Якщо є докази пухлинного процесу призначають обов’язкові (рентгенографія легень, УЗД черевної порожнин) або додаткові (комп’ютерна томографія, магніторезонансна томографія, радіоізотопне дослідження тощо) методи обстеження.

Для подальшого планування лікування виконують лабораторні дослідження (загальний аналіз крові, сечі, група крові тощо).

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, кожен 6-й чоловік протягом свого життя хворіє однією з форм раку простати. Вчасне виявлення та правильне лікування призводить до перемоги над хворобою.

Рак простати найчастіше протікає безсимптомно та повільно.

В процесі розвитку хвороби з’являються такі симптоми:

  • розлади сечовипускання,
  • кров у сечі або спермі,
  • біль в спині, стегні або тазі,
  • болісна еякуляція

Профілактичний огляд лікаря-уролога та аналіз крові на простат-спецефічний антиген (ПСА) допоможуть визначити можливу загрозу чоловічому здоров’ю.

Ризик розвитку раку простати збільшується з віком. Цей вид раку може виникнути, якщо хтось із близьких родичів (батько, брат) мав це захворювання. Також він поширений серед чоловіків, які ведуть нездоровий спосіб життя.

Куди звертатися

Почніть з первинної ланки: повідомте своєму сімейному лікарю/терапевту, що вас турбує, він спрямує вас на відповідні обстеження чи до вузького спеціаліста.

Підготувала Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: