Обід на вибір. Як працює харчовий експеримент у школах Львова

DSC06744

У п’яти школах Львова запрацював проект для учнів молодших класів «Обід на вибір». Відтепер діти мають на вибір дві страви.

«Питання не в тому, щоб дати дітям хороший обід, а питання в тому, щоб дитина мала ще й вибір. Зараз ми почали такий експеримент у 5 школах. Вже бачимо, що дітям це подобається. Якщо раніше десь 40% дітей не хотіли їсти обід, то зараз на 100% все з’їдають. Можливість вибору себе позитивно зарекомендувала, діти задоволені. Це вигідно, зручно та корисно», – каже міський голова Львова Андрій Садовий.

У школі №53 експеримент запровадили з листопада.

«Приватний підприємець, який нас харчує, вклав кошти, частину бюджетних коштів було вкладено - небагато, порядку 20 тис. Треба було поновити інвентар кухні, придбати ще одну плиту, створити умови працівникам. Вартість порцій і розмір не змінилися», - розповідає директор школи Наталія Ворона.

«Сьогодні гречка з биточками і макарони з гуляшем, завтра сирники і картопля з курячим філе. Набагато краще стали з’їдати, дітям цікавіше стало, якщо якась дитина на дієті, то може собі вибрати. Нам додали плиту газову, кип'ятильник, поміняли лінію, так що встигаємо», -  розповідає працівниця їдальні пані Оксана.

За словами начальниці управління освіти ЛМР Зоряни Довганик у вибраних школах є типове меню і надавач послуг пропонує кілька страв на вибір.

«Обирає не батьківській комітет, а кожна сім’я окремо, тобто батьки вирішують, тоді кожна дитина приносить на четвер інформацію, вона узагальнюється й тоді в п’ятницю надавач послуг знає, які страви будуть готуватися на кухні наступного тижня. В цій школі було придбано інше устаткування, але й система харчування тут інша, коли дитина підходить й сама собі обирає готову страву. В інших школах дитина обирає собі з батьками наперед, тобто до кінця тижня вона подає інформацію класному керівнику, він передає це на кухню і відповідно жодних додаткових затрат не потрібно», - пояснює начальниця управління.

В управлінні освіти спостерігають позитивну тенденцію - раніше учні не з’їдали більшість від раціону, а тепер з’їдають майже 80%.

 

До того часу, поки відбуваються торги, аби придбати послугу на харчування, вартість харчування становить 10,20, це розцінки минулого року. Після завершення торгів вона становитиме 12 гривень.

Наразі проект працює у школах №4, 60, 53, 42 і 98, у планах управління освіти максимальне охоплення новою системою навчальних закладів.

«Надалі ми будемо працювати з усіма львівськими школами. Поки не можемо сказати, коли це запрацює усюди. Можливо, і до кінця 2018 року», – каже Зоряна Довганик.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: