Президент Польщі підпише скандальний закон про Інститут нацпам’яті

andrzej_duda

Президент Польщі Анджей Дуда підпише скандальний закон про Інститут національної пам’яті. Відповідну заяву він зробив сьогодні під час спеціального відеозвернення.

«Ми знаємо до чого призводять прояви ненависті на расовому тлі, а передусім антисемізм. Ми всі чудово знаємо, до чого призвів антисемізм. І всі чудово знаємо, що це більше ніколи не може повторитися в історії світу.  Але треба оберігати також добре ім’я Польщі і поляків. Це також питання нашої чутливості. Ми також маємо право на свою чутливість. Ми також має право на історичну правду. І ми також має право, щоби нас оцінювали згідно із фактами. Тому як президент Речі Посполитою я прийняв рішення після аналізу ситуації підписати закон. І ці приписи увійдуть у життя. Водночас для мене ця чутливість є дуже важливою, яка викликає голоси спротиву, яка викликає тривогу, що не можна буде говорити правду, що це закривання ротів тим, хто вижив. Тому я вирішив цю уставу надіслати до Конституційного трибуналу, щоб він проаналізував документ у двох питаннях. По-перше, чи відповідає він Конституції у питанні свободи виголошування власних поглядів, тобто йдеться про свободу слова. Чи через ці приписи свобода слова не буде обмежена. По-друге, чи відповідає устава закону…» – сказав президент Анджей Дуда.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада ухвалили заяву  з приводу польського законопроекту про Інститут національної пам’яті, у якій звернулася до президента Польщі не підписувати документ.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: