Світом мандрують «вірусні дощі», – вчені

1505970776_dosch_1
Фото: ілюстративне. Джерело: Молодий буковинець

Канадським вірусологам вперше вдалося кількісно розглянути всю масу вірусних частинок, які піднімаються вітром з поверхні у тропосферу і можуть переноситися на тисячі кілометрів, обсипаючи Землю «вірусним дощем».

Про це йдеться в статті Кертіса Саттла і його колег з канадського Університету Британської Колумбії у журналі Міжнародної спільноти мікробної екології The ISME Journal, повідомляє IA ZIK з посиланням на Naked Science.

«Близько 20 років тому ми стали виявляти генетично ідентичні віруси в абсолютно різних областях по всьому світу, – пояснює Саттл. – Легко уявити собі, що віруси піднімаються в атмосферу на одному континенті і «випадають» на іншому».

За оцінкою вчених, щодня на кожний квадратний метр поверхні Землі опускається близько 800 млн вірусних частинок. Вітер відносить віруси й бактерії разом з частинками пилу, а ще краще – з мікрокраплями води океанів. Вони можуть підніматися на висоту понад 2,5–3 км, де дмуть стабільні й сильні вітри, що несуть мікроби на велику відстань.

З урахуванням крихітних розмірів вірусів, їхні частинки переносяться ефективніше. Саттл і його колеги встановили високо в горах Сьєрра-Невада спеціальні платформи й зареєстрували цей «дощ», показавши, що вірусів «випадає» в 460 разів більше, ніж бактерій.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: