Спочатку їх не карають за крадіжку, а потім — за вбивство, — засновниця ініціативи «Л.О.В.Ц.І.» про ромів

2424

8 лютого Роксолана Лісовська, засновниця ініціативи «Л.О.В.Ц.І.», яка, за її словами, захищає львів’ян від ромів-крадіїв, розповіла деталі патрулювання міста.

Про це повідомляє кореспондент Дивись.info.

Громадська ініціатива «Л.О.В.Ц.І.» існує у Львові з 23 січня. Її мета, як кажуть засновники, ловити ромів, які хочуть обікрасти людину, на гарячому або ж попереджати такі злочини.

«Група створена не для того, щоби дискримінувати певні спільноти у Львові. Ми не притісняємо, не переслідуємо циган. Ми переслідуємо тільки тих, хто займається злочинністю. Наша спільнота не займається насильством, ми їх не б’ємо, а робимо все у правовому полі», — каже Роксолана Лісовська.

За словами активістки, якщо учасники спільноти бачать, що «група циган переслідує свою майбутню жертву», вони ловлять її, тримають за руку і викликають поліцію, якщо роми щось вкрали.

«Для нас ідеально, коли жертва сама пише заяву після цього. Чим більше заяв, тим краще для нас. Поліція зараз не може нічого зробити. Вони затримують і відпускають їх вже за три години. Але спочатку їх не можуть покарати за те, що вони грабують, потім їх не зможуть покарати за те, що вони когось вб’ють», — наголошує Роксолана Лісовська.

Жінка каже, що створила спільнота, бо бачила чимало коментарів про злодії ромів у Фейсбуці.

«Я читаю багато коментарів у «Варті», «Людоньки». Так, я витрачаю на це дуже багато часу, але я не працюю, тому читаю. Кожного дня мене дивували коментарі. Найбільше мене вразив коментар про те, що цигани погрожували дівчині порізати обличчя лезом, бо та попередила грабіж. У цей момент я зрозуміла, що ці люди просто неадекватні, агресивні і небезпечні», — додає активістка.

Зараз учасники «ловців» патрулюють центр Львова переважно після 17:00, коли темніє і люди втрачають уважність. Вихідними іноді виходять на цілий день. За словами Роксолани Лісовської, активних учасників нині є близько 30. Вона особисто пояснює їм, що можна робити, а що ні.

«У нас немає при собі зброї. Максимум — це газовий балончик», — підкреслює засновниця ініціативи.

На думку Роксолани Лісовської, якщо роми постійно потраплятимуть у відділок, то рано чи пізно підуть звідси, адже просто не зможуть регулярно заробляти. Наразі активістка не може сказати точно, скільком випадкам крадіжок вдалося запобігти, але переконує, що такі випадки були.

Нагадаємо, раніше Дивись.info дізнавалася думку правоохоронних органів, юристів і правозахисників щодо діяльності «ловців».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: