Вантаж Маска: що запускали в космос до вишневої Tesla

755179593842849

Компанія Ілона Маска SpaceX здійснила запуск надважкої ракети Falcon Heavy, яка вивела на геліоцентричну орбіту автомобіль Tesla Roadster. Пропонуємо вам дізнатися, які незвичайні вантажі запускали в космос раніше.

Запуск в космос незвичайних предметів для Ілона Маска і його компанії можна назвати традицією. У 2010 році на борту космічного корабля Dragon знаходився контейнер у формі колеса із зображенням на ньому коровою і написом «Цілком таємно». Пізніше стало відомо, що всередині нього знаходилася головка сиру Brouere, що стало відсиланням до одного з скетчів комік-групи Монті Пайтон.

У 2010 році американська астронавт Шеннон Уокер взяла з собою на борт Міжнародної космічної станції годинник легендарної американської льотчиці Амелії Ерхарт, що стала першою жінкою-пілотом і здійснила трансатлантичний переліт (пропала безвісти в 1937 році). Ерхарт також була засновником асоціації в підтримку жінок в авіації, в якій перебуває Уокер.

Неодноразово в космос запускали дитячі іграшки. У 2008 році NASA в рамках співпраці з Disney відправило разом з екіпажем до МКС фігурку персонажа франшизи «Історія іграшок» Базза Лайтера. Вона пробула в космосі більше року, а з нагоди її повернення в тематичному парку компанії у Флориді була організована спеціальна церемонія.

У жовтні 2007 року американський шаттл Discovery, який здійснював політ до Міжнародної космічної станції, доставив в космос оригінальний світловий меч, який під час зйомок фільму «Зоряні війни» використовував актор Марк Хемілл, який зіграв Люка Скайуокера. Акція була приурочена до 30-річчя створення знаменитої франшизи Джорджа Лукаса. Світловий меч пробув в космосі два тижні.

У 2000 році американські астронавти взяли на борт шатлу Discovery деталь оригінального літака братів Райт, яка вчинила перший успішний політ 17 грудня 1903 року. Акція була приурочена до сотого запуску за програмою шатлів і прийдешнього сторіччя авіації і була покликана підкреслити значення першого польоту братів Райт для розвитку технологій.

З середини 1990-х років деякі компанії пропонують відправити в космос на борту космічного корабля контейнери з прахом померлих. У 1997 році перший такий запуск на ракеті «Пегас» здійснила компанія Celestis. На її борту перебували капсули з прахом 24 осіб, в тому числі знаменитого вченого і письменника Тімоті Лірі, а також творця серіалу «Зоряний шлях» Джина Родденберрі.

У 1969 році дублюючий екіпаж експедиції «Аполлон-12» надрукував своїм колегам, що відправлялися на Місяць, копії фотографій з журналу Playboy. Зменшені зображення оголених моделей виявилися в числі польових інструкцій для астронавтів, які були прикріплені до манжету скафандра. Члени екіпажу звернули увагу на незвичайний вміст своїх інструкцій вже на поверхні Місяця і не могли стримати сміх. Ще один, вже повноцінний розворот з Playboy був приклеєний в шафці самого корабля. У 2011 році його продали на аукціоні за $ 17,5 тис.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: