Стали відомі лауреати Шевченківської премії

CcndcoWWEAAzXW8(1)
Фото: ukurier.gov.ua

Стали відомі лауреати Шевченківської премії 2018 року.

Іх імена назвав на своїй сторінці у Facebook член комітету премії Ростислав Семків.

Література – письменниця, поетка та художниця Емма Андієвська (книги «Міста-валети», «Бездзигарний час», «Шухлядні краєвиди», «Маратонський біг» і «Щодення: перископи»). Емма Андієвська є авторкою двадцяти дев'яти поетичних збірок, п'яти книжок короткої прози, трьох романів та понад дев'яти тисяч картин. Андієвська є членом Національної спілки письменників України, українського ПЕН-клубу та Професійного об'єднання художників Баварії. Вона живе та працює у Німеччині та США.

Публіцистика – Сергій Плохій (книга «Брама Європи»), українсько-канадсько-американський історик, професор української історії та директор Українського наукового інституту у Гарварді.

Музичне мистецтво – Вікторія Польова (хорова симфонія на канонічні тексти «Світлі піснеспіви» у 15-ти частинах для солістів та мішаного хору а сарреllа), композиторка, членкиня Національної спілки композиторів України. Вікторія Польова є лауреаткою численних премій та конкурсів.

Візуальні мистецтва – Павло Маков (проект «Paradiso Perduto»), художник, член Королівського товариства живописців та графіків Великої Британії, член-кореспондент Академії мистецтв України. Праці Макова виставлені в Музеї Вікторії та Альберта (Лондон), Метрополітен-музеї (Нью-Йорк), Національній художній галереї (Київ), Центрі сучасного мистецтва (Осака), Державній Трєтьяковській галереї (Москва), Музеї сучасного мистецтва (Ібіца) та інших зібраннях. Роботи Павла Макова було також виставлено на аукціоні Сотбі(2009).

Кіномистецтво – Володимир Тихий, Ярослав Пілунський, Сергій Стеценко, Юрій Грузінов (цикл історико-документальних фільмів, присвячених Революції Гідності)Ці режисери та оператори є представниками кіноугруповання «Вавилон’13». Кінопроект розпочав свою діяльність коротким відео: «Prologue», що було записано на Михайлівській площі 30 листопада 2013-го року. Кінематографісти фіксують події на Майдані на сході України. У 2018 році має вийти у прокат ігровий фільм Володимира Тихого «Брама».

«Ми ухвалили вручити окремі премії з літератури та публіцистики, оскільки не було претендентів у номінації «Театр». Премій може бути лише 5», - пояснив у коментарях до допису Ростислав Семків.

Список лауреатів передано на підпис президенту України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: