Не лише платформи і вокзал: що собою являє львівський залізничний вузол

45ca5771c7

Архітектор, працівник ЛКП «Інститут просторового розвитку», дослідник залізничної інфраструктури Ростислав Білинський під час дискусії «Львівський залізничний вузол як частина транспортної системи Львова» розповів, з чого складається залізниця, чому львівський вузол — один з найбільших і як працюють міські станції.

Львівський залізничний вузол

Львівський залізничний вузол — один з найбільших в Україні. Він відіграє провідну роль у плані пасажиро- та вантажоперевезень. Саме вантажні перевезення на залізниці є прибутковими і виводять її у плюс. Пасажирські перевезення збиткові. Але цікаво, що сам пасажирський вокзал є прибутковим, адже це і каси, і готельні номери, і заклади громадського харчування. За рахунок цих речей він виходить у плюс.

Але залізнична інфраструктура — це не лише платформи і вокзал. Це інфраструктура для обслуговування поїздів, для маневрів тощо.

Львівський залізничний вузол має вісім станцій, серед яких: дві сортувальні, три вантажні та три проміжні. Станції «Львів» і «Клепарів» є найбільшими і входять до дванадцяти найважливіших станцій країни. Обидві — позакласні. Клас станції визначається за об’ємом роботи: чим вищий клас — тим більший об’єм. Якщо це проміжна станція, яка виключно пропускає поїзди, відповідно її клас буде нижчий. Є п’ять класів і шостий — позакласний — це найвищий. Вантажні станції — це «Скнилів», «Підзамче» та «Персенківка». Проміжні — «Сихів», «Рудно», «Рясне-2», «Брюховичі», «Підбірці» та «Дубляни-Львівські».

Станція «Львів»

Станція «Львів» складається з восьми парків. Один з них — приміський, відомий більшості львів’ян як приміський вокзал. Він спеціалізується на прийомі та відправленні потягів західного напрямку: Стрийський, Мостиський та Ходорівський. Свого часу всі приміські поїзди прибували на головний вокзал і це було незручно. Відтак, приміські поїзди винесли звідти у 1996 році. Приміський вокзал налічує 6 колій.

Станція «Львів» сортувальна — на 80-85% це переробка — тут проходять вантажні поїзди. Її основна робота полягає у переробці та розформуванні поїздів, вона має відповідну інфраструктуру. До прикладу, станція має вантажний двір, де виконується робота зі зважування, сортування вагонів та подачі на колії підприємств. Вона має технічну станцію обслуговування пасажирських поїздів — це п’ятий парк. Він спеціалізується на прийомі, відправленні та емпіруванні пасажирських вагонів.

Станція «Клепарів»

Станція «Клепарів» простягається вздовж вулиці Шевченка. Вона є сортувальною, позакласовою і має п’ять залізничних парків. Станція теж входить до переліку найважливіших в Україні. «Клепарів» працює з непарним («Львів» —з парним) вантажопотоком — поїздами, які надходять з Рясного, Тернополя, Довбунова. «Клепарів» формує потяги на Карпати, Польщу. Станції «Клепарів» та «Львів» працюють за принципом двосистемної станції: «Клепарів» формує вантажні поїзди на захід і південь, а «Львів» — на схід і північ.

Станція «Скнилів»

Станція «Скнилів» — вантажна другокласна станція, яка має два парки. Вона розташовується у районі Львівського аеропорту у промисловій зоні. Вона основна по насипних вантажах. Там також розташований котельний термінал. Станція пропускає пасажирські, вантажні поїзди, на ній зупиняються приміські поїзди, що слідують на Стрий і Самбір.

Станція «Підзамче»

Станція «Підзамче» теж вантажна за характером роботи. За класом — друга. Має два залізничних парки: пасажирський і вантажний. Як і у випадку «Скниліва», вона спеціалізується на місцевих вагонах, підприємствами, які розташовані поруч. Від неї відгалужується під’їзна колія до «Львівзаводу» — колись це була залізнична лінія і вона певний час йшла до Винник.

Міська електричка

У нашому випадку була спроба запустити рейковий автобус 1 грудня 2009 року. Але проект був закритий за 6 місяців через нерентабельність. Причини — це ненапрацьована у Львові зручним чином система пересадок між різними видами транспорту. Якби це функціонувало, можливо, ідея отримала би більший розвиток. Окрім того, по всіх коліях у нас курсують і пасажирські, і вантажні поїзди, відтак добитися якогось адекватного інтервалу руху у 15 вили не завжди можливо.

Також існують більш радикальні підходи, зокрема ідея сформувати мережу ліній міської електрички. Наскільки вона має сенс, я судити не буду, але тема має потенціал для обговорення і розвитку. Тут ми говоримо про те, що міська електричка, у першу чергу, виконуватиме роль громадського транспорту Львова.

Управління транспорту ЛМР ініціювало ідею запуску міської електричку між Рясне та Підзамче. Це пов’язано із закриттям вулиці Шевченка, через що буде ускладнений проїзд. У 2017 році управління разом з іншими структурами розпочало роботу над цим питанням. Навіть була здійснена пробна поїздка, щоби зрозуміти, де і які є технічні нюанси, де потрібні якісь платформи тощо. Сьогодні проект не має завершення. Ідея є на слуху, вона цікава, відповідно, потрібно шукати якісь методи реалізації.

Ганна БЕЛОВОЛЬЧЕНКО

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: