Перспективи ринку нерухомості 2018: чи подорожчає квадратний метр

ae4ff43bd888f5c65efdf442befbde26
Фото ілюстративне

На початку кожного року на ринку нерухомості починаються активні обговорення: чи буде обвал цьогоріч.

Обвал ринку нерухомо потягне за собою здешевлення вартості квадратних метрів. Журналісти розбирались, які перспективи у ринку нерухомості-2018.

Матеріал підготовлено за сприяння компанії «Львівська Мрія».

Насправді про імовірний обвал ринку експерти почали говорити ще з 2016 року, коли будівництво у великих містах, наприклад, Києві чи Львові, почало бити рекорди за кількістю побудованих квартир.

Про такі опасіння говорить і директор компанії «Львівська Мрія» Андрій Борисов: «На даний момент ми в принципі не можемо говорити про стабільність, бо вона залежить від багатьох чинників – фінансова стабільність в країні, законодавство і т.і. Від цього залежить впевненість населення країни і його спроможність купувати житло. Ми будуємо житло, а ринок має тенденцію наповнюватися. Тому не зрозуміло, в який момент ринок буде до краю насичений пропозиціями, - розповідає Андрій Борисов. - 3-5 років тому у Львів мало хто будував, було лише кілька будівельних майданчиків і все. За ці роки вже є 200 майданчиків і люди стають вже більш вибагливими – їм потрібна якась «родзинка» в проекті. Насичення ринку загрожує тим, що буде збільшуватися кількість будинків-привидів, які побудовані, але стоять порожніми, бо там ніхто не живе. Навіть якщо люди будуть вкладати гроші у нерухомість, бо незалежно від курсу валют і ще чогось квадратні метри завжди залишаться квадратними метрами».

Хто ризикує?

І дійсно, після публікації звіту НБУ про фінансову стабільність, про небезпеку обвалу ринку нерухомості почали говорити значно активніше. Але тут є скоріше позитив для потенційних покупців нерухомості. У звіті, в розділі про нерухомість, зазначається, що на ринку житла існують ризики через надлишок квартир, і що в першу чергу ризики стосуються забудовників. У звіті додали, що при збереженні низького попиту на тлі збереження високих темпів будівництва надлишок буде накопичуватися. Це чинитиме тиск на ціни.

Втім, керівник відділу розробки макропруденційної політики НБУ Наталя Задерей в колонці на сайті видання «Новое время» зауважила: «наявність на ринку десятків тисяч непроданих квартир аж ніяк не означає колапсу економіки або ринку нерухомості».

Читайте також: Первинний чи вторинний ринок: де вигідніше купувати житло

Відтак, в першу чергу варто зрозуміти, що потенційні ризики стосуються самих гравців ринку, але не клієнтів.

Ринок дійсно насичується

За словами Андрія Борисова, те, що забудовники почали так активно будуватися, - закономірно. Справа в тому, що цей процес був результатом бажання людей після 2013-14 року (коли гривня суттєво знецінилася) вкладати гроші у нерухомість. «В часи сильних стрибків курсу валют продажі злетіли вгору, це був найвищий пік, - розповідає директор «Львівської Мрії». - Люди просто не розуміли, що буде з курсом далі, і вкладали гроші у квадратні метри (нерухомість). У той момент у Львові продалося, певно, 80% всього, що було на ринку. А далі люди зрозуміли, що ця схема працює. Бо вони придбали квадратні метри житла і нічого не втратили. Більше того, на старті квартира коштувала дешевше, ніж коли будинок вже зданий – вони будуть тільки у виграші».

Економісти говорять, що наразі попит на житло суттєво впав, про що, на їхню думку, свідчить як часті лояльні пропозиції будівельників для покупців, так і низькі обсяги іпотечного кредитування. «За моїми даними, пропозиція перевищує попит у 18-20 разів», — заявив «Економічній правді» незалежний експерт Ярослав Цуканов.

У свою чергу, директор «Львівської Мрії» говорить, що у компанії покупців не бракує – будинки продаються на рівні зведення 4-5 поверху, тож останній рік компанія займалася будівництвом уже повністю проданих об’єктів.

«Ймовірний сценарій — ажіотаж спаде сам по собі. Забудовники зрозуміють, що ринок насичений, і попит не розігріти ні агресивною рекламою, ні зменшенням площі квартир», — прогнозує керівник відділу розробки макропруденційної політики НБУ Наталя Задерей.

Чи впадуть ціни?

Для кожного потенційного покупця це – головне запитання. Теза про те, що цього року ціни впадуть чомусь набула широкої популярності, однак і аналітики Нацбанку, і забудовники відзначають, що в Україні «цінової бульбашки» немає. Вона з'являється тоді, коли попит перевищує пропозицію, як це було у 2008 році. Тоді прибуток при будівництві житла доходив до 700%, і вільних квартир не було.

Зараз ситуація кардинально інша. Конкуренція висока, і в боротьбі за покупця будівельні компанії знизили ціни до мінімального рівня, пояснив у коментарі «Економічній правді» виконавчий директор КБУ Віталій Грусевич.

За словами Андрія Борисова, середня ціна квадратного метра у новобудовах Львова –15-16 тисяч грн/метр. Але варто звертати увагу також на клас нового будинку, адже, наприклад, ціна кв.м. бізнес-класу вже складає 23-27 тис. грн. Детальніше про те, що відрізняє різні класи новобудов, читайте тут.

Львівська Мрія – на ринку Львова вже 5 років. За цей час збудовано та здано в експлуатацію 5 будинків. Унікальність ЖК “Львівська Мрія” в тому, що будинки збудовані із цегли. Компанія вирізняється акуратністю, що стосується дозвільних документів, підбором геолокацій, інженерного проектування будинків та дотриманням усіх будівельних та технологічних норм при будівництві житла. ЖК “Львівська Мрія” неодноразово були відзначені у міжнародному конкурсі “Кришталева цегла”, як якісний забудовник. ЖК “Львівська Мрія” – помешкання створені для вашого щасливого життя!

Контакти відділів продажу:

м. Львів, вул. Рубчака, 11

вул. Кн. Ольги, 1

тел.: (032) 241-08-08

(097) 811-80-80

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: