Суд зобов’язав «Збиранку» прибрати забруднену під час зсуву ділянку біля Грибовицького сміттєзвалища

12

Господарський суд зобов’язав ЛКП «Збиранка» очистити від відхотів самовільно захоплену ділянку площею майже чотири гектари, розташовану біля Грибовицького сміттєзвалища. Апеляція відбудеться 26 лютого.

Про це стало відомо із рішення Господарського суду Львівської області від 11 грудня 2017 року.

До суду звернулася Малехівська сільська рада. Третіми особами на стороні позивача виступили ГУ Держгеокадастру та Держекоінспекції у Львівській області. Натомість на стороні відповідача, тобто ЛКП «Збиранка» – Львівська міська рада.

Отже, Малехівська сільська рада вимагає від ЛКП ділянку площею 3,8680 га привести у придатний для використання стан, звільнивши від відходів.

У позовних вимогах зазначено, що  30 травня 2016 року  з південно-західної сторони сміттєзвалища відбувся зсув відходів на землі Малехівської сільської ради, внаслідок якого відходами та інфільтратами забруднено значну частину земельної ділянки та ставків, внаслідок чого територіальній громаді заподіяно значну шкоду, яка відповідачем не відшкодована і земельна ділянка не звільнена від інфільтратів та твердих побутових відходів.

Тим часом в ЛКП «Збиранка» звинувачення відкидають на тій підставі, що було вжито низку заходів, щоб звільнити ділянку від доходів, зокрема розроблено проектну документацію і подано на розгляд Малехівської сільської ради. Оскільки погодження так і не надійшло, а забруднена ділянка перебуває під арештом через відкрите кримінальне провадження щодо загибелі під час зсуву чотирьох осіб, будь-які роботи тут неможливі.

До речі, заявлені треті особи на жодне із судових засідань у справі не з’являлися.

Під час судового розгляду було встановлено, що справді значна частина земель та ставків були забруднені внаслідок зсуву. Це підтверджено Актом комісії з питань регулювання земельних відносин, благоустрою, охорони навколишнього природного середовища та екології Малехівської сільської ради від 30  травня 2016 року.

Протягом 14-30 червня 2016 року Держекоінспекція провела позапланову перевірку ЛКП «Збиранка» та виявила низку порушень природоохоронного законодавства.

22 вересня 2016 року Малехівська сільрада уклала угоду з НУ «Львівська політехніка» про визначення площі земельної ділянки сільської ради, забрудненої інфільтратами та побутовими відходами. Згідно із дослідженням, забруднена площа становить – 3,8680 га.

Матеріали справи підтверджують, що зазначена вище земельна ділянка знаходиться в межах населеного пункту села Малехів. Вона зайнята твердими побутовими відходами, частиною озера накопичувача фільтратів та дамбою, що підтверджує кадастровий план, виготовлений НУ «Львівська політехніка».

Тим часом аргументи ЛКП «Збиранка» про неможливість прибрати ділянку суд визнав такими, що не заслуговують на увагу, оскільки із ухвали слідчого судді Галицького районного суду м.Львова вбачається, що 10 червня 2016 року було накладено арешт на ділянку полігону твердих побутових відходів ЛКП «Збиранка», що знаходиться на території Великогрибовицької сільської ради та на праві постійного користування належить ЛКП «Збиранка».

«Доказів накладення арешту на земельну ділянку Малехівської сільської ради відповідач суду не надав, як і не надав доказів чинення йому перешкод у вивезенні твердих побутових відходів із забрудненої земельної ділянки», – йдеться у матеріалах справи.

Відтак суд повністю задовольнив позовні вимоги Малехівської сільської ради і зобов’язав ЛКП «Збиранка» ділянку площею 3,8 га звільнити від сміття, збірника інфільтрату і відновити верхній ґрунтовий покрив.

Рішення суду може бути оскаржено протягом 10 днів до Львівського апеляційного господарського суду.

Згідно із ухвалою Львівського апеляційного господарського суду, розгляд справи призначено на 26 лютого, 11.40.

Нагадаємо, що земельна ділянка ЛКП «Збиранка», займає площу 38,8 га. Тут накопичено понад 14,4 мільйона тонн твердих побутових відходів. Товщина відходів коливається від 5 до 100 метрів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: