Підземний паркінг біля університету Франка: бути чи не бути

26

Дискусія про спорудження на площі перед університетом ім. І. Франка підземного паркінгу триває вже не один рік. Днями вона знову активізувалася через розробку детального плану території поблизу університету.

Зараз є дві непримиренні позиції: повне несприйняття з боку університету і підтримка з боку міської влади.

Категорично проти

З кількох проектів контраверсійної будови у центрі міста один вже отримав рекомендацію містобудівної ради. Він передбачає зокрема облаштування проїзду для громадського транспорту перед пам'ятником Франкові. Такі плани збурили університетську громаду.

Комісія вченої ради університету піддала плани міської влади нищівній критиці. Зауваження склали 14 пунктів. Насамперед, на думку комісії, у проекті відсутнє належне обгрунтування доцільності реконструкції площі і особливо будівництва підземного паркінгу.

«Пропоноване будівництво паркінгу на 350 автомобілів жодним чином не вирішує проблеми паркування у центральній частині міста, де щодня паркуються тисячі автомобілів... Пропоноване створення сприятливих умов для пішоходів та учасників дорожнього руху насправді призведе до суттєвого погіршення існуючого стану для парку, будівлі університету, прилеглих до нього територій», – йдеться у висновках комісії вченої ради університету.

«За прогнозними оцінками «Львівавтодору» потребують паркомісць 7200 автомобілів», – зазначаютьь в університеті. Там також побоюються руйнування історичної будівлі головного корпусу та навколишніх споруд.

«Досвід будівницва стовбура шахти підземного трамваю, що був розташований аналогічний в аналогічних по геологічних умовах за палацом Потоцьких ділянці показує, що зазнали різного ступеню ушкодження понад 100 споруд...  У межі депресійної лійки, яка утвориться  внаслідок відпомпування води з котловану, потрапить не  лише корпус університету, а й низка будинків по вул. Листопадового Чину та Січових Стрільців, значна частина яких є пам’ятками архітектури… Уже зараз корпус університету знаходиться у незадовільному технічному стані. На  забезпечення його стійкості міносвіти виділило понад 78 млн. грн… Не забезпечено жодних заходів з забезпечення функціонування потужного  каналізаційного колектора. Не проводилася оцінка екологічного стану  навколишнього середовиша в районі будівництва», - йдеться також у висновках.

Там також згадується про те, що проектом передбачено зрізування 54 дерев із 68-х, розташованих у партерній частині парку, а також про негативний вплив на історичний ареал з огляду на чисельні пам’ятки архітектури.

Ідеальне місце

На всі ці, цілком конкретні питання міська влада наразі не має готових відповідей. Як наголошує головний архітектор Львова Юліан Чаплінський, наразі йдеться лише про варіанти розроблення детального плану території району, а конкретні відповіді на зауваження будуть міститися у проекті.

«На слуханнях розглядали варіанти розроблення детального плану території цього району, в яких розглядалися різні варіанти будівництва паркінгу та транспортної моделі. Це не можна називати проектом, швидше містобудівними намірами. Моя думка – треба забрати максимум авто з історичних вулиць в будь якому випадку. Чи буде паркінг, чи ні. Але альтернативу ми повинні дати. Звичайно це змінить вигляд площі, але все це можна зробити дуже делікатно. Думаю, буде  погоджувальна комісія, а це може тривати тижні, а може і роки. Погано те, що опоненти не готові йти на професійну дискусію, вони просто проти. І тут вже повинні львів’яни вибирати - за чи проти. Безперечно, ми не збираємося когось ламати через коліно, тим більш настільки важливу інституцію як наш університет», - каже Юліан Чаплінський.

Принциповим прихильником підземного паркінгу біля університету є міський голова Андрій Садовий. «З точки зору розташування – це ідеальне місце, бо будувати паркінг на відкритій площі легше, ніж щось придумувати інше. Ми дебатуємо з університетською спільнотою вже більше двох років щодо будівництва паркінгу. Ми вийшли вже на перше громадське обговорення. Послухали різні сторони. Пан Чаплінський отримав нові завдання і далі буде продовжувати цю роботу у тісній співпраці з університетською спільнотою. Без підтримки університету цього робити не можна. Ліворуч та праворуч університету машини вже паркують в три ряди. Як це унеможливити? Де інше місце, щоб збудувати паркінг в цьому ареалі? Архітектор міста має свою чітку позицію. Я вважаю, що вона має право на життя», - заявив Андрій Садовий.

Зауваження до проекту детального плану території можна подавати через ЦНАП до 19 лютого. Якщо вірити запевненням міської влади про «тісну співпрацю», найближчим часом університету та прилеглій площі  нічого не загрожує. На це хіба залишається сподіватися захисникам автентики.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: