Монумент Слави у Львові: пам’ятник бездіяльності міської влади

1449214_1499142
Джерело фото: Віка Балицька/Facebook

Так званий Монумент Слави, що на вулиці Стрийській, знову в усіх на устах. Історія, яка тягнеться вже роками, отримала чергове загострення.

Нагадаємо, Монумент Слави, який вже давно вимагають демонтувати активісти регулярно зазнає нападів. Але якщо раніше це було обливання фарбою, то тепер уже до пам’ятника приходять з молотками. Варто зауважити, що до цього йшло останні півроку.

Ще у травні депутати Львівської обласної ради прийняли звернення до Львівської міської ради та ЛОДА щодо демонтажу Монументу Слави на вулиці Стрийській. Натомість, запропонували на місці Монументу встановити Меморіал пошани бійцям АТО.

У міській раді створили спеціальну комісію. Її напрацювання (за майже рік роботи) звелися до того, що аварійну частину Монументу треба обгородити, і в подальшому демонтувати, а щодо всього іншого – треба порадитися з фахівцями, зокрема замовити експертизу.

У вересні, за позовом депутата ЛМР Тараса Чолія суд зобов’язав міського голову Львова Андрія Садового розглянути питання про демонтаж Монумента Слави. Та й це не спонукало міську владу до дій.

Фото: Захід.нет

Вчора ж під час сесії ЛМР депутат Андріян Гутник виступив з вимогою демонтувати Монумент негайно. «Монумент слави – це символ радянської окупації. Він – це ознака присутності «руского міра» у Львові. Директор Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович говорив, що цей пам’ятник може бути демонтований, якщо так вирішить місцева влада. Але місцева влада з різних причин це затягує. Ми вимагаємо від міського голови Львова забезпечити негайний демонтаж цього пам’ятника. А також забезпечити його перенесення у музей «Територія терору», – заявив депутат.

Паралельно з цим, активісти низки націоналістичних організацій почали трощити пам’ятник, намагаючись розбити зірку та напис «Переможцям над нацизмом». Натомість вони вивели свій напис: «Пам’ятник окупантам».

Ігор Калинець політв'язень, почесний громадянин Львова каже, що такий розвиток подій прогнозував, і не приховує обурення бездіяльністю міської влади.

«Шкода що не розбили. Я з жалем дізнався, що він ще стоїть. Обласна рада прийняла мудре рішення, що треба його ліквідувати, місто його тільки тримає, я тільки не знаю для чого. Чи є надія, що повернеться совєтська армія, яка будувала той свій монумент і вони мають за нього відповідати? Бо більше він ні до кого не належить, він не має ніякої документації. Це безгосподарний пам’ятник і це дуже дико, - говорить Ігор Калинець. - Створився громадський комітет, який добивається  ліквідації, але проводяться слухання, тягнуть безконечно. Я їм казав колись - закінчиться тим, що громада сама почне ліквідовувати, може воно й так починається, дай Боже щоб скоріше скінчилося.

Я не знаю хто тримає голову міста, щоб це затримувати, бо це конфронтація з  громадою, яка не може зрозуміти, чому так довго це триває. Пам’ятник не має жодної художньої вартості. Не розумію, чим керується голова міста і його наближені, які не дають його ліквідувати або перенести, якщо він їм такий дуже дорогий. Може вони мають великі подвір’я, то нехай собі там перенесуть і любуються, кладуть квіти. Ми вже цього не хочемо, ми маємо своїх героїв і новітніх теж. В усякому разі з тим треба завершувати», - каже Ігор Калинець.

Голова Львівського обласного управління Всекураїнського об'єднання ветеранів Степан Трохимчук теж вважає ситуацію, яка склалася навколо пам’ятника, ненормальною.

«Наша ветеранська організація, разом з Форумом громадських організацій зверталася і до обласної і до міської влади, щоб його знести. Є думка, що він не підлягає декомунізації, але ми так не вважаємо. Радянська армія була інструментом колонізаторської політики та русифікації українців. По-друге, цей пам’ятник не має художньої цінності. Щоб його знести, потрібне рішення влади, розробити дорожню карту, узгодити з громадськістю. Більшість населення Львівщини за те, щоб знести цей пам’ятник, а колишні радянські офіцери мають Пагорб слави. А цей пам’ятник  побудовано на колишньому німецькому цвинтарі, тому з усіх точок зору – політичної, художньої моральної правильно буде його знести», - каже Степан Трохимчук.

На його  думку владу треба підштовхнути до прийняття рішення. «Влада завжди така, треба завжди її підштовхувати, але коректно, без образ, конструктивно. З тим треба завершити. Там або має щось бути, або навіть чисте поле, місцевість для огляду, але щоб не було того бовдура, того солдата-окупанта», - каже Степан Трохимчук.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: