ТОП- 10 фейків російської пропаганди за тиждень

582DABB3-5863-4E89-935D-B02161601DAA_w1023_r1_s

 «Інформаційний спротив» зробив підбірку фейків російської пропаганди за тиждень.

 «Інформаційний спротив» зробив підбірку фейків російської пропаганди за тиждень.

  1. Міжнародний кримінальний суд прийняв 332 справи за фактом застосування Україною тортур на Донбасі.

«Міжнародний кримінальний суд прийняв до розгляду 332 справи, направлені «громадськими діячами ДНР» за фактом тортур, які застосовуються українськими бойовиками на Донбасі. Про це сьогодні повідомила член комісії з фіксації військових злочинів української влади на Донбасі, адвокат Олена Шишкіна під час телемосту Москва - Донецьк - Луганськ на тему: «Злочини України проти населення Донбасу: доповіді міжнародних організацій», повідомляє сайт «Новоросія».

На сьогоднішній момент немає жодної згадки про те, що дані справи знаходяться на розгляді Міжнародного кримінального суду. Повний список всіх справ, які на даний момент перебувають у провадженні, можна побачити на сайті суду.

  1. Киянам з платіжками за комунальні послуги надсилають «молитву грішника».

«Жителі Києва отримали разом з платіжними квитанціями за світло брошуру із закликом до покаяння», - повідомляє видання «РІА новини» з посиланням на «Вести».

Черговий казусний випадок, який використовується російськими ЗМІ з метою антиукраїнської пропаганди. Причому, «Київенерго» не має до цього жодного стосунку, що підтверджено статтею, опублікованою виданням «Вести».

  1. У Києві засудили російських військових, яких СБУ викрала 2,5 роки тому.

«У листопаді 2016 року СБУ через підставних осіб під приводом повернути документи про освіту виманила прапорщика і молодшого сержанта контрактної служби Збройних сил Росії на територію міжнародного автомобільного пункту пропуску «Джанкой». Там і було скоєно замах, повідомляє новинне агентство «Харків».

Дані представники ЗС РФ до окупації Криму служили в ЗС України, тому їх перехід на службу в збройні сили іншої держави без відповідного звільнення з лав ЗС України потрапляє, як мінімум, під дві статті КК України, – державна зрада і дезертирство. На рахунок викрадення, то дані персонажі були затримані при перетині КПП «Чонгар», а не на території Криму. Залишається тільки одне питання, які дуже важливі документи «про освіту» змусили зрадників перетнути кордон України? Також, хотілося нагадати про незаконні дії ФСБ РФ щодо викрадення українських громадян Павла Гриба, Станіслава Клиха, Миколи Карп’юка та багатьох інших.

  1. Воєнторг по-українськи: ЗСУ постачає гвинтівками бійців ДНР.

«Військовослужбовці Збройних сил України (ЗСУ) продають снайперські гвинтівки фінського виробництва Sako TRG-42 калібру 338 бійцям самопроголошеної Донецької народної республіки (ДНР)», повідомляє видання «Московський комсомолець» з посиланням Telegram-канал WarGonzo.

Чергова провокації по відношенню до ВС України. По-перше, дана снайперська гвинтівка не стоїть на озброєнні ЗС України та уряд Фінляндії не передавав летальне озброєння українському оборонному відомству. По-друге, Sako TRG-42 - це мисливський карабін калібру 338 Lapua Magnum, а не снайперська гвинтівка, який можна придбати в спеціалізованих мисливських магазинах. На відео також йдеться про гвинтівку Z-15, яку використовує український спецназ, насправді є мисливським самозарядним карабіном виробництва компанії «Зброяр». Цей виріб також можна придбати в мережі магазинів даної компанії.

  1. Європа залишила Донбас без пенсій.

«Європейський суд з прав людини пробачив Києву мільярдні борги перед республіками Донбасу, визнавши право України не платити пенсії і соціальну допомогу людям, які там проживають», повідомляє сайт «Вільна преса».

Одна з основних тем російської пропаганди «про кинутих жителів Донбасу». Насправді, мова йде про визнання ЄСПЛ неможливості здійснення соціальних виплат Україною на окупованих територіях Донецької та Луганської областей. Про це написав на своїй сторінці в Facebook заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов: «ЄСПЛ підтвердив, що Україна зробила все можливе для забезпечення соціальними виплатами жителів окупованого Донбасу. У зв'язку з триваючим конфліктом ми фізично не можемо платити пенсії на тимчасово неконтрольованій частині Донбасу і це не є порушенням Конвенції».

Всі представники цих регіонів, хто зареєструвався у відповідних службах на території даних областей, що знаходяться під контролем України, отримують дані виплати в повному обсязі.

  1. Українські спецслужби працюють в інтересах США.

«На думку президента міжнародної асоціації ветеранів підрозділу антитерору «Альфа» Сергія Гончарова, Вашингтон за допомогою Києва намагається дізнатися про роботу Росгвардії, у віданні якої знаходиться весь силовий блок РФ», повідомляє сайт «Україна.ру».

Чергова і далеко не остання заява «чергового експерта» щодо спецслужб України. В даному випадку, показано виправдання арешту в Сімферополі громадянина України Костянтина Давиденка нібито «за підозрою в зборі відомостей про діяльність частин і з'єднань Федеральної служби військ Національної гвардії РФ і співробітників ФСБ для подальшої передачі спецслужбам своєї країни».

  1. Україна не пропонувала допомоги в розслідуванні катастрофи Ан-148.

«Влада України не зверталися до авіаційного відомства Росії з пропозицією допомогти в розслідуванні катастрофи літака Ан-148 «Саратовських авіаліній» в Підмосков'ї. Про це заявив міністр транспорту Росії Максим Соколов», повідомляє видання «Life.ru».

Для спростування даної статті, наведемо іншу статтю даного видання від 12.02.2017, в якій говориться, що українське державне підприємство «Антонов», що займається розробкою і ремонтом літаків серії Ан, готове підключитися до розслідування обставин авіакатастрофи в Раменському районі Підмосков'я. Про це повідомили в прес-службі підприємства.

«Антонов» обов'язково підключиться до розслідування обставин катастрофи Ан-148, яка сталася напередодні в Московській області. «Ми, звичайно, візьмемо в цьому участь, якщо буде відповідне прохання з російської сторони», - сказав співробітник компанії в коментарі ТАСС.

  1. Дітей готують до ролі бойовиків.

«В Україні видали комікс для дітей «Пригоди Микитки», в якому описується конфлікт в Донбасі. На думку колишнього прем'єра Миколи Азарова, ця книжка є пропагандою, а «маленьких українців готують до ролі бойовиків», повідомляє «Федеральне агентство новин».

«Війна - це величезна біда, яка може випасти на долю людини і долю країни. Українці - миролюбна нація, однак протягом всієї своєї історії змушені захищати рідну країну від загарбників. І ми хотіли розповісти доступною мовою коміксів, що відбувається з тими хлопцями, які знаходяться і в Кримському, і в Станиці Луганській, і в інших селах на лінії розмежування вогню», - сказав керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз після презентації коміксу.

На сторінках цієї графічної розповіді зображена історія маленького хлопчика Микитки, який є свідком жахливих подій збройної агресії Росії проти України. Головного героя, батьків якого викрали і утримують під вартою бойовики, прихистили наші військовослужбовці, повідомляє видання «Радіо Свобода».

  1. Небойові втрати ЗСУ на Донбасі за січень становлять 48 осіб.

«Небойові втрати Збройних сил України на Донбасі за січень становлять 48 осіб, значна частина з них припадає на суїцид і необережне поводження зі зброєю. Про це заявив заступник командувача оперативного командування ДНР Едуард Басурін», повідомляє сайт «ДАН».

В черговий раз підвели Басуріна «компетентні джерела». У січні 2018 року небойові втрати в Збройних силах України становили 22 військовослужбовців. Про це 112.ua повідомило джерело в Міністерстві оборони з посиланням на службовий документ.

11 військовослужбовців наклали на себе руки. П'ять з них в зоні АТО. Сім військових позначені як загиблі від нещасного випадку, троє загинули від необережного поводження зі зброєю, ще один загинув в ДТП.

  1. Погані новини для Києва: У «ЛДНР» з'явилося високоточна зброя.

«Донбаські республіки тримають себе, умовно кажучи, в руках. Ті хлопці, яким вимушено довелося залишити свої міста, той же Слов'янськ, Костянтинівку і інші території, які зараз підконтрольні київським озброєним формуванням, якраз дуже рвуться в бій.

Їх військовий потенціал дуже хоче дійти до Києва, у них є певні ресурси ВПК, повірте, мова на Донбасі йде вже про створення високоточної зброї. Донбасу є, чим наступати, і Київ повинен бути вдячний Москві за те, що Донецьк дотримується Мінськіих угоди», - заявив відомий військкор Семен Пегов, пише в своїй статті «Політнавігатор».

Про який високоточному зброю може йти мова, якщо в регіоні половину промисловості порізали на брухт, а інша половина ледве зводить кінці з кінцями. Як то кажуть, без коментарів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: