Фотографії, що оживають і ліплення з глини. Дім Франка кличе на цікаві події

Упродовж останнього тижня зими і з початок весняної пори у Львівському літературно-меморіальному музеї Івана Франка пройде з десяток цікавих і оригінальних подій, пише Дивись.info.

Про це нашій інформаційній агенції розповіла науковий співробітник Дому Франка Марта Волошанська.

«22 лютого у нас буде науковий семінар. Це у співпраці з Центром Шептицького – виступ білоруського вченого, культуролога-антрополога Степана Стурейка. Це буде його доповідь на тему «Подолання радянських режимів пам'яті в локальному музеї». Це йдеться про проблеми десовєтизації історичних музеїв. Воно актуальним є завжди. Зрозуміло, що вже в експозиціях музеїв відбулися певні зміни – фактичні зміни, але й деться саме про пересенсованість основних принципів. І от якраз його доповідь буде цьому присвячена. Чи мають регіональні музеї потенціал для подолання цієї минулої спадщини Радянського Союзу, чи відбувається втручання зовнішніх впливів на музеї, аналіз конкретного прикладу на побудові експозиції в білоруському музеї», - каже науковий працівник музею Франка, яка відповідає за зв’язки з громадськістю і ЗМІ, Марта Волошанська.

фото: Дім Франка - Franko House, мережа Фейсбук

Наступного дня - 23 лютого відбудеться спільний проект Дому Франка та Першого українського театру «Фотографія, що оживає» - тут поєднання театрального і візуального мистецтва та старої фотографії.

«Діти багатьох львівських шкіл фотографувалися в такому давньому одязі тобто відтворювали візуально старі фотографії. І це буде представлено у нас в музеї 23 лютого», - зазначає Марта Волошанська.

27 лютого пройде презентація книжки Тетяни Костенко «Ольга Рошкевич та Іван Франко: мелодії серця», видання присвячене 160-річчю Ольги Рошкевич, першому коханню Івана Франка.

28 лютого – з нагоди річниці від дня народження Лесі Українки буде науковий семінар «Франки й Косачі: multa paucis».

«Зв’язки Франків і Косачів, зокрема, з Лесею Українкою і Оленою Пчілкою були дуже великими, дуже широкими. А це буде такий невеликий семінар, присвячений їхнім стосункам», - додає науковий співробітник музею.

Весна у музеї розпочнеться 11 березня з вистави Львівського академічного обласного музично-драматичного театру ім. Юрія Дрогобича «Маргарита й Абульфаз», за романом лауреата Нобелівської премії в галузі літератури, білоруської письменниці Світлани Алексієвич «Час second hand».

15 березня – виставка та презентація графічного роману «Герой поневолі» за однойменною повістю Івана Франка.

Як запевняє Марта Волошанська, це вперше в Україні видано твір української літератури у вигляді графічного роману.

Автори концепції – художник Міхай Тимошенко та Кирило Горішний, який займався адаптацією тексту. Видавництво «Леополь».

Автори наголошують, що це – не комікси, а саме графічний роман, метою якого є популяризація спадщини Івана Франка серед сучасників і не лише у Львові. Книгу вже перекладено німецькою мовою. Планується польський переклад.

16 березня – у Домі Франка засідатиме літературознавча комісія НТШ.

А 22 березня пройде науковий семінар «Етнічні стереотипи в науковій рецепції Івана Франка». Модератор Галина Мазур. Доповідач Ліля Шума (ЛНУ ім. Івана Франка)

Окрім цього, переконують працівники музею,  тут проходитимуть приготування до Великодня, починаючи від традиційної весняно-поетичної толоки, і майстер-класи для дітей різного віку.

Зокрема, 11 березня усіх охочих також чекає  «Казкосвіт у Домі Франка» - ліплення з глини героїв казок Франка від художників Наталі Курій-Максимів та Максима Максиміва.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Інші події

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: