Порошенко про дискусію з Польщею: Політики не повинні займатися історією

175791deb1a2294286c1dbc184f34ec1_1518882180_extra_large

Президент Петро Порошенко переконаний, що політики повинні займатися майбутнім, а не трактуванням історичних подій, історію ж варто залишити на розгляд істориків-експертів.

Так він прокоментував ситуацію щодо дискусій навколо польського закону «про заборону бандерівської ідеології» та інші історичні питання, спілкуючись зі ЗМІ у Мюнхені, повідомляє Укрінформ.

«Моя позиція щодо закону (про ІНП — ред.) абсолютно не змінилася, так само, як і до чутливих питань нашої (з Польщею — ред.) історії: треба залишити історію історикам, експертам, а політики мають займатися майбутнім. Якщо політики займаються історією, а історики займаються політикою, як правило, ні до чого доброго це не призводить», - підкреслив Порошенко.

Він також наголосив, що Польща є стратегічним партнером й адвокатом у питаннях європейської інтеграції України. У цьому контексті Президент відзначив, що обидві країни мають робити все для того, щоб прибирати з порядку денного питання, які є чутливими і які розколюють нас.

На його думку, така позиція була підтримана польським прем’єр-міністром під час зустрічі у Мюнхені.

Крім того, Глава держави прокоментував ситуацію щодо результатів зустрічі віце-прем’єр-міністрів України та Польщі у п’ятницю, невдоволення щодо яких висловила польська сторона. Порошенко зауважив, що то була лише перша зустріч і компроміс може бути знайдено «найближчим часом»

Як повідомлялося, на початку лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про польський Інститут національної пам’яті (ІНП). Водночас він направив документ до Конституційного суду, аби той розтлумачив, чи його положення не суперечать Основному закону. Сумніви глави держави стосуються, зокрема, поправки щодо «українських націоналістів».

Положення нового закону про ІНП, де йдеться про кримінальне переслідування за заперечення злочинів «українських націоналістів» проти польського населення, викликали протести в Україні та Ізраїлі, а також стурбованість у США та Франції.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: