Зимова школа Громадського здоров’я: попереджати хвороби значно дешевше, ніж лікувати

возн
фото Мар'яни Возниці, мережа Фейсбук

Упродовж тижня в Одесі працює зимова школа «Громадське здоров'я в Україні». Подія, яка повинна вкотре довести, що попереджати хвороби набагато краще, ніж лікувати. Тут учасники не лише навчалися, але й обмінювалися досвідом. Серед них - і медики зі Львова, пише Дивись.info.  

Упродовж тижня в Одесі працює зимова школа «Громадське здоров'я в Україні». Подія, яка повинна вкотре довести, що попереджати хвороби набагато краще, ніж лікувати. Тут учасники не лише навчаються, але й обмінюються досвідом. Серед них - і медики зі Львова, пише Дивись.info.  

фото: Andriana Malska, мережа Фейсбук

«Громадське здоров’я – це словосполучення, про яке всі давно чули, але його значення і суть не є до кінця усвідомлена. Насправді, це наука і мистецтво попередження хворіб, промоції здорового способу життя і здоров’я. Саме попередження, а не лікування. Громадське – може мати на увазі як невелику групу людей, обмежену територією одного села чи, наприклад, цілі континенти у випадку епідемій. Здоров’я своєю чергою означає фізичний, психічний та соціальний добробут. Громадське здоров’я означає не тільки відсутність хвороби, воно інтердисциплінарне. Тобто поєднує в собі як медичні, епідеміологічні, так і статистичні науки», - розповідає учасниця школи, лікар львівського «ОХМАТДИТУ», викладач кафедри пропедевтики педіатрії та медичної генетики ЛНМУ ім. Д. Галицького Андріана Мальська.

За її словами, громадське здоров’я має на меті покращення якості життя шляхом запобігання та профілактики захворювань та психічного здоров’я.

«Попереджати – значно дешевше, ніж лікувати. І це практика, яку вже давно застосовують усі розвинені країни», - додає Андріана Мальська.

Головний лікар Львівського «ОХМАТДИТУ» Мар’яна Возниця, теж учасниця школи, зазначє: на створення Зимової школи громадського здоров’я організаторів надихнула Літня школа «Трансформація систем охорони здоров’я: Східна Європа» та Літня школа в Лугано, Швейцарія. Що була присвячена політиці, економіці та менеджменту в охороні здоров’я.

фото: сторінка Зимової школи Громадське здоров'я в Україні, мережа Фейсбук

«Цього разу я учасник секції «комунікація». На моє власне давнє переконання, без комунікації ніяк. Проте ефективна робота як і результат, власне, залежить від того, наскільки вдається комунікувати. І чи є розуміння каналів, інструментів комунікації. В час зміни в системі охорони здоров‘я дуже важливо, щоб було розуміння процесів. Для чого вони, як вони будуть минати і що буде в кінці. Незнання, нерозуміння - це рух в нікуди. А комунікація - це поступ. Розуміння, хто саме і з ким має говорити про зміни, яким чином і якими каналами - мега важлива справа. І часто важливі речі провалюються через те, що ми не вірно комунікуємо. Прозорість, відкритість методів управління, спілкування через правильно визначені канали комунікації з чіткими цільовими аудиторіями, для кожної з яких є своє слово, допомагає впроваджувати важливі та необхідні зміни. Для мене особисто комунікація - це базис. Як внутрішня так і зовнішня. Надмірна закритість чи всередині лікарні, чи ззовні - це шлях в нікуди. Вже традиційно на Літніх чи Зимових школах є секція управління. Засадничі речі, які використовуються щодня в усіх процесах життя. Тому комунікуємо і рухаємося вперед. А ще почувати себе студенткою на парах - це класна річ, яка додає натхнення і не дає старіти і зупинятися. Ну і ще: комунікація для керівника, лідера, для будь-якої людини, яка приймає рішення - це частина величезної відповідальності», - ділиться враженнями Мар’яна Возниця.

фото: сторінка Зимової школи Громадське здоров'я в Україні, мережа Фейсбук

Зимова школа громадського здоров’я проводиться вже втретє. Всі учасники - це лікарі, науковці, працівники департаментів охорони здоров’я, медсестри та навіть представники громади. Лектори - професори провідних університетів, які розповідають не тільки про основні практики громадського здоров’я, а й про такі поняття як, наприклад, доброчесність у роботі медичних університетів та медичних установ.

«Програма надзвичайно насичена і складається із лекцій та пленарних засідань з громадського здоров’я та комунікацій. Тут також був присутній заступник міністра охорони здоров’я пан Лінчевський, який розповів про майбутні зміни у медичних вишах, що передбачають автономізацію та конкурентність усіх медичних вишів за якістю медичної освіти та наукової діяльності. Також одна із сесій була проведена на базі приватної клініки в Одесі, де учасникам також будо проведено екскурсію та продемонстровано нове кардіохірургічне відділення, в якому проводяться сучасні оперативні втручання за новітніми технологіями. Оскільки в медичних університетах формується нове медичне покоління, дуже важливою є реформа і нові тренди в освіті. Тому мені, як викладачеві, участь у таких заходах є надзвичайно важливою», - підсумовує Андріана Мальська.

Цьогоріч школу підтримали кілька провідних світових організацій. Це Швейцарський Інститут охорони здоров’я і тропічної медицини, Маастрихтський університет (Нідерланди) та Світовий Банк.

Олег ГАЛІВ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: