Розстріл Небесної сотні: чому досі нема жодного вироку

nebesna_sotnia_vshanuvannia_kyjiv_53336675_epa

Минає четверта річниця розстрілів на Майдані. До масових розстрілів від 22 грудня до 13 лютого загинули 9 людей. Пік розстрілів припав на 18-20 лютого. 18 числа загинули 23 людини, 19-го – 8, 20-го було 47 загиблих, 21 – ще двоє. Після 21 лютого 2014-го і аж до 17 лютого 2017 року померли ще 19 людей, поповнивши лави Небесної Сотні.

На якій стадії сьогодні перебуває розслідування у справі масових розстрілів на Майдані ІА Дивись.info розпитала у координатора Ініціативної групи постраждалих та поранених на Майдані, юриста Павла Сидоренка.  

Павло Сидоренко

– Чи з’явилося уже світло наприкінці тунелю у розслідуванні масових розстрілів на Майдані?

– Насправді важко судити про ефективність розслідування. З одного боку, є департамент спеціальних розслідувань Генеральної прокуратури, який був створений у грудні 2014 року. Але водночас, коли ми говоримо про кількість вироків як індикатор ефективності розслідувань і фактичне притягнення до відповідальності і покарання винних, то, звичайно, є дуже великий розрив. Так, є статистика дуже великої кількості переданих справ до судів. Але ось кількість вже ухвалених вироків і те, що тільки одна особа відбуває покарання по злочинах Майдану, то це абсолютно не влаштовує ні родини Небесної Сотні, ні поранених майданівців.

– На сьогодні завершені всі експертизи чи є ще питання, які потребують дорозслідування?

– Звісно, є ще питання, які потребують дорозслідування. Але складається ще така картина, коли у судах адвокати беркутівців, які є адвокатами і Януковича, починають вимагати нові чи додаткові експертизи. Починається затягування процесу. Захисники заявляють клопотання про проведення додаткових експертиз куль, якими вбивали героїв Небесної Сотні, знаючи, що саме такого обладнання і мікроскопів немає в Україні. Тоді уряду треба проводити терміново тендерні процедури із закупки цього обладнання. Тобто відбувається штучне затягування процесу адвокатами Януковича і беркутівців. З іншого боку, фактично усі експертизи, які мали бути проведені, проведені.

Захисники заявляють клопотання про проведення додаткових експертиз куль, якими вбивали героїв Небесної Сотні, знаючи, що саме такого обладнання і мікроскопів немає в Україні.

На сьогодні найпроблемнішою залишається експертиза хімічних складових російських гранат, які були завезені на Майдан 18-20 лютого. У нас є близько 70 постраждалих хлопців, які надихалися газом, але вони не можуть пройти судово-медичну експертизу і отримати висновок про середній ступень тілесних ушкоджень, відтак, звернутися по захист до держави. Бо в нас використовується застаріла радянська методика, якою користуються судмедексперти, і вона не дозволяє ідентифікувати тілесні ушкодження, спричинені хімічними отруєннями і, відповідно, їхній вплив на організм. На жаль, комплексна експертиза за хімічними газами триває вже півтора роки на замовлення Генеральної прокуратури. На сьогоднішній день, на нашу думку, це найскладніша експертиза, тому що ми не можемо визначити ступінь ушкодження.

– Якщо існує така проблема, чи не можна задіяти, скажімо, іноземних експертів?

– В Україні є всі медичні установи, інститут, епідемстанція, які визначили газ, що використовувався у гранатах. Залишилася тільки закупити зразок газу у Німеччини, адже такий газ можна купити лише в Росії чи Німеччини. Зрозуміло, що в Росії зразок купувати ніхто не буде. І тут знову виникає питання тендерів, коштів тощо. Потім порівняння цих зразків дозволить експертам зробити висновки щодо впливу газу на організм. Це дуже дискусійне питання, і може бути проблематичним для доказової бази у судах.

– За цей період змінилися четверо генпрокурорів. Чи впливало це на просування розслідування справи про розстріл Небесної Сотні?

– Справді чехарда з генпрокурорами спричинила невизначеність. Богу дякувати, що в грудні 2014 року був створений департамент спецрозслідування ГПУ, тому все ж таки думаємо, що для нинішнього генпрокурора Юрія Луценка, який сам пройшов в’язницю Януковича, Майдан, всі ці обіцянки, які він давав з трибуни парламенту, що справа №1 і справа його життя – це покарання вбивць Небесної Сотні від виконавців до замовників – не просто слова. Все ж таки сподіваємося, що обіцянка буде виконана і винні понесуть відповідне покарання.

Скільки є конкретних вироків?

По розстрілу Небесної Сотні нема жодного вироку, тому що основна справа, де на лаві підсудних п’ятеро беркуцівці – досі розглядається і ще немає по ній рішення суду. Є декілька вироків, але вони стосуються окремих епізодів. Йдеться, зокрема, про тітушок. А ось основна справа вона досі залишається у судах.

Все ж таки сподіваємося, що обіцянка буде виконана і винні понесуть відповідне покарання.

– Чи є якісь прогнози щодо того, коли таки будуть перші вироки?

– Сподіваюся, що принаймні до кінця року перший вирок у справі беркутівців, нарешті, буде ухвалений.

Оксана ДУДАР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: