У Карпатах хочуть збудувати коротший шлях, який об’єднає гірськолижні курорти (фото)

27868054_1723320251066654_4693212974279128590_n

У Карпатах хочуть збудувати дорогу від села Хащованя Львівської області до Верхнього Студеного на Закарпатті.

Про це йшлося під час робочої наради, яка відбулася сьогодні в Ужгороді.

Новий автомобільний шлях сполучатиме сформовані гірськолижні курорти Тисовець, Орявчик, Плай, Славське, Волосянка, Захар Беркут, Пилипець, Ізки.

Складова автомобільного шляху Тисовець-Славське-Боржава – 82-83 кілометри.

На сьогодні вже проведено поточний середній ремонт  дороги від Сколе до Славського і від Славського до Волосянки. А також спільно з проектантами обстежено існуючу лісову дорогу від Хащованьої до Верхнього Студеного. Крім того, були обстежені й інші ділянки шляху, які потребують ремонту.

Існуюча дорога через крутий профіль використовувалася зазвичай легковими та туристичними джипами, тому потрібно прокладати іншу трасу, яка відповідатиме будівельним нормам.

Ще 21 грудня 2015 року був підписаний меморандум про співпрацю між Сколівською РДА, Сколівською райрадою та Міжгірською РДА Закарпатської області. А 2016 року прокладену нову трасу на стадії земельних робіт від села Хащованя до межі Львівської та Закарпатської областей.

Новою дорогою зможуть користуватися водії, якщо вона буде збудована, згідно із будівельними нормами. Вона належатиме до доріг загального користування місцевого значення. Планується підписання меморандуму між Львівською та Закарпатською областями про спільні дії щодо проведення проектно-вишукувальних робіт з породжуваними частками фінансування, а також виготовлення проектно-кошторисної документації тощо.

Олександр Ганущин

«Сьогодні відбулася робоча нарада в Ужгороді між керівниками обласних органів місцевого самоврядування, низкою чиновників обласного рівня виконавчої влади, під час якої обговорювалися можливості, необхідність і строки будівництва дороги, що стане вікном між Славськом та курортами Міжгірського району Закарпатської області.  Однозначно починаємо з того, що щойно зійде сніг, голови лісового господарства завершать питання із лісовою дорогою, котра має з’єднати дві області, але паралельно Львівська обласна рада і Закарпатська обласна рада починають проект відведення земельної ділянки під дорогу і починаємо робити проект по дорозі з тим, щоб ми могли, щойно тільки проект буде готовий, приступити до робіт. Це триматиме не менше року, оскільки це буде відведення лісу. А відтак будемо виходити на пошук джерел фінансування на виконання робіт. Скільки коштуватиме дорога, стане відомо після того, як будуть проведені відповідні обстеження, оскільки, цілком очевидно, транспорт не пройде по діючій лісовій дорозі саме із Закарпатського боку, бо там дещо інший ухил та рельєф. Тому про це можна буде говорити тільки після висновку проектної структури. Думаю, що у межах півроку цей висновок буде», – сказав у коментарі ІА Дивись.info голова Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

Володимир Бега

Натомість голова Славської ОТГ Володимир Бега переконаний, що нова дорога значно збільшить туристичний потенціал Славського.

«На сьогоднішній день питання №1 є те, що Славське залишається таким собі глухим кутом. Щоб виїхати зі Славського і поїхати на Закарпаття, треба повертатися на чопську трасу, тобто 25 кілометрів і тоді через перевал їхати на Закарпаття. Так само серед туристів дуже популярний Пилипець, куди їдуть на водоспад, а далі – подорож на озеро Синевир. Тобто у кілометражі виходить різниця у 93 кілометри. Якщо їхати напростець, то маємо до 30 кілометрів, а навкруги – 130 кілометрів.

Це збільшить туристичний потенціал Славського, оскільки люди, які тут відпочивають, зможуть одразу потрапити найкоротшим шляхом на Закарпаття. До того ж ми дивимося уперед. Йдеться про розвиток Боржави, де теж колись з’явиться гірськолижний курорт. І це зможе об’єднати дві великі рекреаційні зони», – сказав Володимир Бега.

Він зауважив, частина дороги вже проїзна.

«Щоправда, наразі лише за сухої погоди. А йдеться про те, щоб ми могли повноцінно зробити дорогу, почати, звісно, з кошторисно-проектної документації. По Львівській області дорога закінчується у селі Хащованя, а зі сторони Закарпаття – у Верхньому Студеному. Раніше там проходила стара історична дорога. Ми сподіваємося, що шлях повноцінно почне функціонувати найближчим часом. Розуміння із Закарпатської сторони є. Йдеться, можливо, про два роки», – наголосив Володимир Бега.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: