Польська опозиція представила зміни до закону про Інститут нацпам'яті

VVYktkqTURBXy80YWY4ZGE1NzNlYTE1NGM4NWYxOGQwNjRkYWFjYzZmZS5qcGVnkpUDACLNA-fNAjGTBc0DFM0BvA

Польська опозиційна партія «Громадянська платформа» представила свій проект оновленого закону про Інститут національної пам’яті.

Про це повідомляє УП з посиланням на Onet.pl.

За словами лідера партії Гжегожа Схетини, запропоновані опозицією зміни виправлять помилки вже схваленого і підписаного президентом варіанту змін до закону.

«Польський парламент повинен відреагувати на цю ситуацію. Заява держсекретаря США Рекса Тіллерсона, резолюція Верховної Ради України і, нарешті, дуже жорсткі заяви прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху показують, де ми перебуваємо, до чого призводить помилкова політика уряду PiS», - сказав Схетина.

Політик повідомив, що у запропонованих змінах ідеться про криміналізацію формулювання «польські табори смерті» та злочини, скоєні на території колишніх Східних кресів.

«У нашому проекті ми також говоримо про те, що трапилося з поляками, депортованими в Сибір. Ми вказуємо всі ці записи, щоб показати, що ми в Польщі повинні писати нашу історичну політику. Вона не може бути написана під диктування Кремля, який хоче посварити нас з ключовими союзниками і сусідами», - заявив Схетина.

Одночасно «Громадянська платформа» направила документ до президента Польщі Анджея Дуди з метою консультації.

Як повідомлялося, польський закон про Інститут національної пам’яті, який призвів до конфлікту у відносинах з Україною, Ізраїлем та США, не діятиме до з'ясування спірних моментів Конституційним судом.

6 лютого президент Польщі Анджей Дуда підписав скандальні поправки в закон про Інститут національної пам'яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Водночас Анджей Дуда попросив Конституційний суд перевірити статті закону про Інститут національної пам’яті, в яких згадуються «українські націоналісти» і термін «Східна Малопольща».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: