Що, за скільки й у кого купувала Нацполіція Львівщини у 2017

2.02.2017.1

Матеріал підготовлено учасниками Антикорупційної школи, організованої Львівською бізнес-школою УКУ (LvBS) спільно з партнерами – Львівським центром міжнародного права та прав людини та Transparency International Україна.

Матеріал підготовлено учасниками Антикорупційної школи, організованої Львівською бізнес-школою УКУ (LvBS) спільно з партнерами – Львівським центром міжнародного права та прав людини та Transparency International Україна.

Майже 16 мільйонів гривень. Така сума договорів на товари і послуги для Головного управління Національної поліції України Львівської області в 2017 році. Завдяки електронній системі закупівель ProZorro кожен громадянин може перевірити, на що витрачаються бюджетні кошти у вашому місті або селі.

ТОП-3 закупівель Нацполіції Львівщини – це комунальні послуги, готова їжа та автомобільні шини. Також у 2017 році місцеві поліцейські отримали 145 шапок-вушанок, 94 комплекти спеціального одягу й понад 1750 пачок паперу для друку. Які договори найдорожчі за вартістю, хто з постачальників виграв неконкурентні тендери та які аукціони завершилися з ризиками – читайте далі в матеріалі.

«КАСА БЕЗ ЧЕРГИ»

Майже третина усіх закупівель, здебільшого комунальних послуг, відбулася за скороченою переговорною процедурою: постачальник товару чи послуги був відомий завчасно. І альтернатив йому не було. Так, наприклад, пустомитівські, самбірські й жидачівські поліцейські отримували послуги розподілу води від єдиних постачальників – місцевих комунальних підприємств. Однак вартість тієї самої послуги в Самборі й Жидачеві – водопостачання та водовідведення 3600 і 3700 м3  води відповідно – різниться на 100 тис гривень. Нацполіція уклала договір з Самбірським ВУВКГ на суму 51 тис 228 грн, з МКП «Жидачівводоканал» – 158 тис 730 грн.

Загалом за тепло для поліцейських Львівської області уклали договорів на суму понад 3,75 млн грн. За розподіл газу уклали два договори на загальну суму більше 583 тисяч грн. Вартість договору за надання телекомунікаційних послуг – 1,15 млн грн. На постачання електроенергії Нацполіція уклала найбільш вартісний договір із «природнім монополістом». Про це – нижче.

НА МІЛЬЙОН

Найбільша сума укладеного договору – 6 млн 46 тис 667 – з публічним акціонерним товариством «Львівобленерго». Саме цю суму й не більшу Нацполіція зобов’язалася сплатити за поставку електричної енергії з кінця березня до 31 грудня 2017 року. У договорі це називається «граничною ціною». Однак, згідно з умовами, вартість за кожен конкретний місяць залежить від всім відомої формули: спожита енергія помножена на роздрібний тариф. Якщо говорити просто, то скільки поліцейські використали світла, заряджали телефони або, наприклад, користувалися мікрохвильовою піччю, за стільки й отримали квитанції.

Чому саме ПАТ «Львівобленерго»? Бо цю закупівлю провели за скороченою процедурою через відсутність альтернативного постачальника (ЗУ «Про публічні закупівлі», ст. 35, п. 2). «Львівобленерго» – серед списку природніх монополій від Антимонопольного комітету України (АКУ). Воно має домінуюче становище на ринку в межах Львова із часткою 100%. Такий перелік публікують щомісяця до 20-го числа на сайті АКУ.

Другий за вартістю укладений договір – готові страви в реторт-пакетах. За 15 530 таких наборів ТОВ «Фабрика смаку» заплатили 1,27 млн грн. Такі страви зберігаються не менше 12 місяців. Один набір триразового харчування на одну людину коштував Нацполіції Львівщини 81 грн 96 коп. Цей постачальник неодноразово вигравав у тендерах Головного управління Нацполіції в Миколаївській, Харківській, Вінницькій, Тернопільській, Запорізькій та інших областях. Окрім того, ставав абсолютним переможцем тендерів клінічних лікарень Одеси.

Цікаво, що другим учасником аукціону була також одеська фірма – ТОВ «Проект Інвест ХХІ», яка запропонувала ціну усього лише на 621 грн вищу від пропозиції «Фабрики смаку». ТОВ «Проект Інвест ХХІ» неодноразово згадується через завищені ціни, але продовжує перемагати, наприклад, в тендерах на харчування школярів.

Також перескочив позначку в мільйон гривень постачальник ТОВ "Інтергума-2010", який продав Нацполіції Львівщини автомобільні шини на суму 1 065 804 грн.

РИЗИКИ

Велика економія у тендері – такий ризик може побачити кожен, відкривши завершену процедуру закупівлі програмного забезпечення у ТОВ «Парус-Спецпроект». Очікувана вартість пропозиції вчетверо перевищує суму укладеного договору. Комп’ютерні програми для бухгалтерського обліку обійшлися Нацполіції Львівської області у 43,5 тис грн замість очікуваних 173 тис.

Другим учасником, до якого виникають питання, є ТОВ «ОЛЛІ ТРАНС», який є монополістом у сфері технічного обслуговування та супроводу програмного забезпечення комплексів відео фіксації транспортних засобів з розпізнаванням номерних знаків та перевіркою за розшуковими реєстрами “Відеоконтроль-Рубіж”. Нацполіція вже не перший рік замовляє послуги цього офшору. Адже за відкритими даними, кінцевими бенефіціарними власниками є п’ять кіпрських компаній.

ПП «Автоцентр-Червоноград», який є переможцем тендеру на закуплю технічного обслуговування та поточного ремонту автомобілів марки RENAULT та, на диво, єдиним учасником аукціону, адже ринок таких послуг доволі широкий. Окрім того, у 2017 році він брав участь лише у торгах ГУ Національної поліції Львівської області й оминув інші подібні оголошення.

Тож не оминайте можливостей, користуйтеся інформацією про закупівлі на сайті ProZorro та моніторинговим порталом DoZorro, аналізуйте та залишайте свої відгуки про закупівлі.

За матеріалами учасників Антикорупційної школи, організованої Львівською бізнес-школою УКУ (LvBS) спільно з партнерами – Львівським центром міжнародного права та прав людини та Transparency International Україна

Ця публікація була підготовлена в рамках проекту "Просування реформ в регіони" за сприяння Європейського Союзу. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю ГО "Спільнота Львівської бізнес-школи" і жодним чином не відображає точку зору Європейського Союзу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: