Військовий експерт розповів, що зміниться після переформатування АТО

picture2_v-zone-ato-pogib-_339348_p0

Після підписання Закону про реінтеграцію Донбасу відбудеться переформатування Антитерористичної операції на Донбасі. Чи позначиться це на ході воєнних дій на сході України, журналісти Дивись.info розпитали військового експерта.

Після підписання Закону про реінтеграцію Донбасу відбудеться переформатування Антитерористичної операції на Донбасі. Чи позначиться це на ході воєнних дій на сході України, журналісти Дивись.info розпитали військового експерта.

Військовий експерт Олег Жданов вважає, що ці зміни жодним чином на ситуації на сході не позначаться.

Олег Жданов

«Насправді це зміна вивіски. Формат і порядок проведення воєнних дій не міняється від цього жодним чином. Закон на це не впливає. Це просто зміна вивіски для військових, які знаходяться на передовій. А що стосується управління і організації самої АТО, то тут повноваження переходять до Генерального штабу Збройних Сил України. Раніше де-юре вважалося, що в нас глава антитерористичного центру Служба безпеки України керує антитерористичною операцією, а всі інші буцімто мали їй підпорядковуватися. На ділі ж Генеральний штаб проводив окремо планування і організацію бойових дій. МВС де-факто самостійно проводило контроль переміщення осіб в зону АТО  і зі зони АТО. Зараз все це має перепорядкуватися Генеральному штабу чи точніше об’єднаному оперативному штабу, який буде створений на основі закону», – сказав ІА Дивись.info Олег Жданов.

Нагадаємо, про переформатування АТО повідомив начальник Генштабу  Віктор Муженко.

«Закон, який 20 лютого був підписаний президентом України, систематизує задіяння ЗСУ для виконання тих завдань, які вони виконували в АТО, і зміну формату основної операції. Буде завершене АТО, і ми перейдемо до операції Об’єднаних сил. (…) Це передбачає чітку структуру системи управління, підпорядкованість певних сил і засобів військового керівництва, створення об’єднаного оперативного штабу як основного органу управління цією операцією на території Донецької та Луганської областей», – заявив Муженко.

Додамо, що Верховна Рада ухвалила закон «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях» ще 18 січня.

У 9 статті закону, зокрема, зазначено: «Стратегічне керівництво силами та засобами Збройних Сил України, інших військових формувань, Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, які залучаються до здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, здійснює Генеральний штаб Збройних Сил України».

А також наголошується, що командувач об’єднаних сил реалізує свої повноваження через Об’єднаний оперативний штаб Збройних Сил України. Повноваження командувача об’єднаних сил та положення про Об’єднаний оперативний штаб визначаються та затверджуються Президентом України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: