Через кліматичні зміни Україні загрожує посуха та втрата Полісся

Severe Drought Threatens Midwest Corn Crops
SHAWNEETOWN, IL - JULY 16: A corn plant struggles to survive in a drought-stricken farm field on July 16, 2012 near Shawneetown, Illinois. The corn and soybean belt in the middle of the nation is experiencing one of the worst droughts in more than five decades. According to the Illinois Department of Agriculture 48 percent of the state's corn crop is currently in poor to very poor condition. Illinois is the second largest producer of corn in the United States behind Iowa. (Photo by Scott Olson/Getty Images)

Таку думку висловила фахівчиня Укргідрометцентру.

Таку думку висловила фахівчиня Укргідрометцентру, передає Zaxid.net

При подальшому підвищенні температури повітря Україні загрожує посуха, а також зникнення мікроклімату Полісся з подальшим його переходом в зону нестійкого зволоження. Про це заявила керівниця відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко.

Фахівчиня підкреслила, що при збереженні нинішніх темпів потепління кількість днів з температурою вище ніж 10 градусів буде тільки рости. У порівнянні з попереднім періодом (1995-2005 рр.) таких днів в Україні стало на 10 більше. У свою чергу, це може вплинути на теплолюбні сільськогосподарські культури, зокрема, на збільшення врожайності пізньостиглих сортів кукурудзи. Крім того, за її словами, щорічно Україні бракує 150-200 мм опадів, щоб забезпечити сільське господарство достатньою кількістю вологи. «При подальшому підвищенні температури ефективність опадів буде падати, збільшиться випар, що загрожує посухою і навіть зникненням Полісся і подальшого його переходу в зону нестійкого зволоження. Нині це єдина зона достатнього зволоження в Україні», — зазначила Тетяна Адаменко. Згідно зі спостереженнями метеорологів, найбільше потепління останнім часом спостерігається в Київській, Чернігівській, Сумській та Житомирській областях. Найменше це торкнулося Закарпаття.

«Сільське господарство в Україні буде залежати від того, за яким сценарієм піде потепління — зі збільшенням або зниженням кількості опадів. У першому випадку в найближчі 10 років отримаємо сприятливі умови для зростання врожайності сільгоспкультур, а в другому — навпаки, слід чекати падіння врожайності », — резюмувала Тетяна Адаменко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: