Міносвіти: гроші на зарплати вчителів у регіонах є

original (1)

У Міністерстві освіти і науки наголошують, що освітня субвенція, за рахунок якої здійснюється оплата праці педагогічних працівників країни, у порівнянні з минулим роком фактично зросла на 27%, а її розподіл є справедливим та абсолютно прозорим.

Про це йдеться на сайті Міністерства освіти і науки України.

Зокрема, у відомстві зазначають, що у 2018 році розмір освітньої субвенції складає 61,7 млрд грн.

«У ній закладено кошти на збільшення оплати праці вчителям. І якщо порівняти 61,7 млрд грн цьогорічної освітньої субвенції з фактичними минулорічними витратами (48,5 млрд грн), то ми побачимо зростання на 27%. Тому заява уряду про підвищення зарплати в цьому році на 25% є фінансово забезпеченою. До того ж, місцевим органам управління не слід забувати про залишки минулорічної освітньої субвенції на своїх рахунках (4,1 млрд грн)», - заявляють у Міносвіти.

Посилаючись на проведений аналіз проблеми, у Міносвіти виокремлюють декілька основних причин нестачі коштів на зарплату вчителям, головною з яких, відомство називає маніпулювання місцевою владою рішеннями уряду.

«Наприклад, деякі місцеві органи влади відправляють вчителів у відпустку без збереження заробітної плати під час карантину та зменшують надбавки за престижність праці з 20% до 5%, посилаючись на постанову КМУ від 11 січня 2018 року № 23. У дійсності ж цією постановою уряд підвищив нижній поріг надбавки за престижність з 1% до 5%, а вищий – з 20 до 30%», наголошують у Міносвіти.

Ще однією причиною нестачі коштів у відомстві називають створення за рішенням місцевої влади розгалуженої мережі спеціалізованих закладів середньої освіти з поглибленим вивченням окремих предметів.

«Місцеві органи влади мають розуміти, що прийняття рішення про створення спеціалізованих закладів передбачає більшу кількість видатків на одного учня в таких закладах через поділ класу на групи, більшу кількість годин, надбавки для вчителів тощо. Отже фонд заробітної плати в таких закладах є вищим, ніж передбачено формулою. Тому місцева влада має нести відповідальність за такі рішення та закладати необхідні додаткові кошти до своїх бюджетів», - заявляють у МОН.

Також у відомстві повідомляють, що проблемою нестачі коштів може стати подання органами місцевого самоврядування некоректної вхідної інформації для розрахунку. Зокрема, щодо учнівського контингенту.

Разом з тим, у Міносвіти повідомляють, що за результатами місячного/квартального звіту про виконання місцевих бюджетів обласна держадміністрація має право подати МОН обґрунтовані пропозиції щодо перерозподілу видатків субвенції між обласним бюджетом, бюджетами міст обласного значення та районними бюджетами.

«У разі підтвердження недостатнього обсягу освітньої субвенції за результатами спільного з Міністерством фінансів аналізу доходів та витрат кожного конкретного органу місцевого самоврядування Міністерство освіти і науки визначить доцільність виділення додаткового фінансування з резервного фонду за результатами виконання державного бюджету за 9 місяців», - йдеться у заяві МОН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: