Підвищення пенсій військовослужбовцям та поліцейським: звідки візьмуть на це кошти

1448527025_zarplata-e1472489084931

21-го лютого на своєму засіданні Кабмін прийняв постанову «Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби та деяким іншим категоріям осіб». Для підвищення пенсій військовим та працівникам МВС у цьому році потрібно 20-25 млрд грн. Звідки візьмуть ці кошти?

«Проект постанови передбачає, що з урахуванням фінансових можливостей держави, з 1 січня 2018 року відбудеться поетапне підвищення пенсій представникам силових органів. На першому етапі таке підвищення складе в середньому не менше 1500 гривень», – пояснив міністр соціальної політики Андрій Рева.

Прийняте «осучаснення» пенсій поліцейським та військовослужбовцям потребує серйозних додаткових коштів саме в перші роки реформи, хоча зменшує навантаження на бюджет у майбутньому. Бюджет-2018 збалансовано на межі, у його доходах вже враховано всі можливі додаткові джерела ресурсів: і нові конфісковані кошти (перерахований в бюджет спецконфіскат – це кошти Януковича, отримані корупційним шляхом – ред.), і продаж ліцензій 4G, і збільшення на 50% прибутків державних підприємств, і безнадійні 21 млрд на приватизацію для покриття дефіциту.

У цих умовах уряд збільшує пенсії військовим. Формат збільшення передбачає виплату заборгованості за пенсіями працівників МВС у 2016-2017 і підвищення пенсій із 2018 року.

Наскільки можна оцінювати за наявною інформацією, на 2018 рік потрібно додатково 10 млрд грн на підвищення пенсій військовослужбовцям і 5,6 млрд на підвищення пенсій працівникам МВС. Плюс 9 млрд грн, що мають бути їм доплачені за 2016-2017 роки – але ці кошти можуть бути розподілені і на 2019 рік. Загалом додаткова потреба у видатках 2018 року складає 20-25 млрд грн.

Знайти їх можна двома способами.

Перший – збільшити дефіцит. Цей варіант передбачає, що 81 млрд грн, або 2,4% від ВВП дефіциту змінюється на 101-106 млрд грн або близько 3% від ВВП.

Другий спосіб – перекрити нестачу за рахунок випуску додаткових державних облігацій, які потім за традицією викуплять державні банки.

Збільшення соціальних стандартів може прискорити інфляцію, що в свою чергу згенерує додатковий ресурс для покриття дефіциту.

Такі випадки підвищення соцстандартів насправді свідчать про небезпеку політичної складової при бюджетуванні. Під час бюджетного процесу політики "роздувають" бюджет: збільшуються витрати і підшукують під них нові джерела доходів.

В резервний фонд при цьому закладається мало коштів, майже відсутній ресурс на покриття економічних ризиків. Такий стан справ свідчить про ризики зростання дефіциту держбюджету.

Юлія Руда, експерт з питань бюджету Центру економічної стратегії.

Матеріал наданий у межах партнерства з проектом VoxConnector.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: